Nyitókép forrása: tellerreport.com

 

Megállapodás született pénteken este Ukrajna és az orosz gázipari óriás, a Gazrprom között a földgáz-szállításokkal kapcsolatban, így egyre kisebb a valószínűsége, hogy januárban újabb energiaválságra kerülne sor a két ország közti feszültség miatt.

 

A gázválság lehetősége azért merült fel ismét, mert épp a legutóbbi, 2009-es krízis lezáró orosz-ukrán szállítási szerződés december végével lejár, és sokáig úgy tűnt, nem sikerül meghosszabbítani azt. Ez pénteken este megváltozott.

 

Az új megállapodás értelmében, kisebb mennyiségben, de folytatódik az orosz földgáz Ukrajnán keresztüli szállítása. A jelenlegi 90 milliárd köbméter éves kapacitás helyett 2020-ban 65 milliárd, 2021-24-ben pedig 40 milliárd köbméter éves mennyiségben érkezik Ukrajna felől az energiahordozó.

 hirdetes_810x300  

 

A csökkentett, de nem megszüntetett szállításokról szóló paktum ráadásul tele van kompromisszumokkal. Az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom például megegyezett, hogy nem indítanak egymás ellen nemzetközi bírósági pereket és lezárják aktuális vitás ügyeiket. Ennek értelmében a Gazprom kifizeti egy korábbi perből fakadó 2,9 milliárd dolláros kötelezettségét az ukrán gázipari vállalatnak.

 

A fenti 1+3 évre szóló szerződés jobb a pénteken még a tárgyalások előtt kiszivárgó egy-két éves kontraktumokról szóló információktól. Az érintett felek ráadásul fontolóra veszik a szállítási megállapodás 2034-ig történő lekötésének lehetőségét is.

 

Közép-Európa újabb gázválságra készül. Ez most más lesz, mint a tíz évvel ezelőtti

 

A szankciók is segítettek?

 

Az uniós gázigény nagyjából negyedét biztosította az Ukrajna felől Szlovákián is áthaladó gáztranzit. A vezeték stratégiai fontossága megmaradt az ukrán-orosz konfliktus kirobbanása után is (2014), de lecsökkent a rajta keresztül érkező gáz mennyisége. Oroszország azonban idén rendkívül közel került ahhoz a lehetőséghez, hogy befejezze az Északi Áramlat 2 építését.

 

A Balti-tenger alatt húzódó, 11 milliárd eurós beruházásból épülő gázfolyosó minden kelet-európai országot megkerülve közvetlenül Oroszországból szállít gázt a legnagyobb piacot jelentő Németországba. Ez a lehetőség az USA szerint az orosz gázfegyver jelentette veszély növekedését hozhatja magával, ezért a héten szankciókkal sújtotta az Északi Áramlat 2 építésében részt vevő vállalatokat – épp mielőtt egyeztetni kezdett volna az orosz és ukrán fél.

 

Egyelőre nem lehet tudni, mekkora szerepe volt a szankcióknak az oroszokra. Azt viszont a Bloomberg hírügynökség szombaton megerősítette, hogy az Északi Áramlat 2 építésében részt vevő egyik svájci vállalat, az AllSeas Group SA az amerikai szankciók hírére felfüggesztette részvételét a projektben.

 

Szlovákia megállapodáson nem csak az újabb gázválságot úszta meg. A korábbi ukrán gázszállításokon évi 650-700 millió euró tranzitdíjra tett szert, ami a mostani megállapodás nélkül egy az egyben elveszett volna. Ehelyett, még ha jelentősen megcsappanva is, Szlovákia további tranzitdíjakra számíthat.

 

Gázjátszmák: Dánián múlhat az orosz gázfegyver (átmeneti) hatástalanítása

 

Gázjátszmák: Elindult a marakodás a Ciprus körüli földgáz-lelőhelyekért. Törökellenes szankciók jöhetnek

 

Gázjátszmák: A Kászpi-tengerről szóló megállapodás történelmi jelentőségű, de az oroszok zátonyra fogják vinni

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!