Mihály
  • HUF: 366.09
  • USD: 1.17
  • 12 °C
  • 18 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Franciaország hadat üzent a SUV-vásárlóknak

Csillagászati nagyságú adót rónak ki a városi terepjárókra

Nyitókép forrása: bloombnerg.com

 

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a jövőben annak a francia állampolgárnak, aki új SUV modellt akar vásárolni. A francia törvényhozás elfogadta a nagyobb szén-dioxid kibocsátású autókra vonatkozó különadóról szóló törvényt.

 

A francia pénzügyminiszter ráadásul kötelező tenné azt is, hogy a SUV autók reklámjaiban felhívják a figyelmet ezen gépjárművek súlyosan környezetkárosító tulajdonságára.

 

A nagyobb, erősebb, sportkategóriába tartozó városi terepjárók megvétele már eddig is 12,5 ezer eurós különadóval járt. Most ezt úgy módosították a francia honatyák, hogy egy bizonyos kibocsátási határérték felett 20 ezer eurós „SUV-illetéket” kell majd fizetni az autóvásárlóknak. A Bloomberg közlése szerint az potenciálisan érintett autók teszik ki a francia autóeladások árbevételének harmadát.

 

A francia kormány évi 50 millió eurós többletbevételt vár a különadótól, amelyet a gépjárműiparba forgatnának vissza, hogy „tisztább autók” fejlesztését eszközöljék ki. Ezzel párhuzamosan a kvöetkező években a franciák csökkenteni fogják az elektromos és hidrogén meghajtású autókra adott támogatás mértékét. Jövőre továbbra is 6000 euró állami támogatást nyújtanak minden45 ezer eurónál nem drágább alternatív meghajtású autó vételéhez. 2021-től azonban fokozatosan csökkentik majd az anyagi hozzájárulást.

 

Blooomberg.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket