Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Miután Ukrajna és Oroszország a múlt héten sikeresen megállapodtak a gáztranzit keretszerződésének tartalmáról, Bécsben folytatják a tárgyalásokat.

 

Nem kizárt, hogy most pénteken sikerült aláírni az orosz gáz ukrán tranzitjáról szóló szerződést, amelynek aktuális verziója az év végével lejár. Az európai döntéshozók nem bíztak abban, hogy Moszkva és Kijev képes lesz egyezségre jutni a gáztranzitról, ezért az elmúlt hetekben a legtöbben a gázválságra készültek – köztük a szlovák kormány is.

 

A keretszerződés szerint az eddigi évi 90 milliárd köbméter földgáz helyett 2020-ban 65, ,2021-2024 között pedig 40 milliárd köbméternyi energiahordozó érkezik majd Európába Ukrajnán keresztül. A megállapodás jobb, mint amiben sokan reménykedtek, ám nem annyira jó, mint a 2014 előtti állapot. A földgáz keletről nyugatra való továbbáramoltatásából származó szlovák bevételek például várhatóan lefeleződnek (kb. 350 millió euróra).

 hirdetes_300x300  

 

Ukrajna és Oroszország, valamint az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom most a konkrétumokról tárgyalnak. Az orosz fél azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az összes kérdésben van elvi egyetértés a felek között, ám azt egyelőre nem merte megkockáztatni, hogy szerződéskötésről beszéljen.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!