Nyitókép: hnonline.sk

 

Az élbolyba tartozó bankok az elmúlt négy év legnagyobb elbocsájtási hullámát jelentették be. Több mint 50 bank jelezte, hogy összességében 77 780 munkahelyet szüntet meg, ami 2015 óta a legnagyobb számú elbocsájtást jelenti.

 

Mint mindenki más, úgy a bankok is igyekeznek csökkenteni költségeiket, hogy kezelni tudják a folyamatosan csökkenő gazdasági növekedést, valamint hogy minél inkább megfeleljenek a digitális technológiák térnyerésének.

 

A Bloomberg, mely több banktól és szakszervezettől származó információkra hivatkozik, úgy tudja, hogy világszinten Európa-szerte várható a legmagasabb arányú elbocsájtás a bankszektorban – az összes várható elbocsájtás 82 százaléka itt megy majd végbe.

 hirdetes_810x300  

 

Az európai bankok jócskán ráfaragtak a negatív kamatlábak miatti utólagos költségekre, így igyekeznek kiegyensúlyozni a hiányt.

 

Az elmúlt hat évben, beleértve az ideit is, a bankok több mint 425-ezer munkahely megszüntetését jelentették be. A valóságban azonban ez az adat még magasabb, mivel sok bank anélkül szüntet meg munkahelyeket, hogy azt előre bejelentené.

 

A legnagyobb elbocsájtások idén a német Deutsche Bank-hoz kötődnek, amely 2022-ig 18-ezerrel faragná le alkalmazottai számát. Németország egyébként a legszerteágazóbb nagy bankpiaccal rendelkező ország Európában, ezáltal a németek vannak leginkább kitéve a negatív kamatláb kedvezőtlen hatásainak, mivel a német bankok több betétet birtokolnak, mint külföldi versenytársaik.

 

Az európai bankok közül a legnagyobb leépítéseket az UniCredit, a Santader és a Commerzbank vette tervbe.

 

Legutoljára 2015-ben történt hasonlóan nagymértékű elbocsájtási bejelentés. Akkor 91 448 munkahelyet szüntettek meg a bankok. A szlovákiai bankok egyelőre nem jelezték, hogy terveznek-e nagyobb mértékű leépítéseket.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!