Nyitókép: azarubaika.com

 

Készpénzzel fizetni sokkal fájdalmasabb, ugyanis ilyenkor fizikailag is szemtanúi vagyunk a pénzünk elvesztésének.

 

El lehet kerülni azokat az értelmetlen döntéseket, amelyeket a karácsony utáni vásárlási láz során hozunk meg. Ebben a behaviorális közgazdaságtan segíthet, ami a döntéseink során végbemenő torzulásokat vizsgálja.

 

 hirdetes_300x300  

A döntéseinket olyan irracionális mentális rövidítések befolyásolják, amelyekről gyakran nincs is tudomásunk. Például szívesen várunk 15 percet a sorban egy ingyen fagyiért, holott az órabérünkre átszámolva ez a várakozás egyáltalán nem éri meg. Az az érzés, hogy valami ingyenes, nagyon vonzó tud lenni.

 

A Duke University pszichológusa, Dan Ariely ennek a jelenségnek a buktatóira hívja fel a figyelmet.

 

A tengerentúli utazásaik során sokan azért ittak több pohárkával a repülőgépen, mert ingyenes volt. Vagy a karácsonyi vacsorán azért ették túl magukat, mert az is ingyen volt. A kellemetlen következmények ellenére mégis valószínű, hogy a viselkedésüket újra megismételnénk. Az, hogy valami ingyen van, erős érzelmi reakciót vált ki az emberekből és cselekvésre sarkall.

 

A fizetés okozta fájdalom

 

A „ingyen van“ jelenséget azonban a javunkra is lehet fordítani. Amikor fizetésre kerül sor az étteremben, gyakran elosztjuk egymás között a számlát. Ariely azonban azt tanácsolja, hogy vagy mi hívjunk meg valakit, vagy hívassuk meg magunkat. Ilyenkor a „fizetéstől való félelem“ jelensége lép életbe, amit minden egyes fizetés során érzünk.

 

Egy mágneses rezonancia eredményei kimutatták, hogy a fizetés során a neuronpályáink hasonlóan világítanak mint egy kisebb fizikai fájdalom során. Ezenkívül az is kiderült, hogy a legfájdalmasabb az első euró elvesztése, utána a 20 vagy 40 eurós számla már nem növeli a fájdalmat. De minden második ingyenes vacsora összehasonlíthatatlanul nagy boldogságot tud okozni.

 

A készpénzes fizetés sokkal fájdalmasabb, mint a bankkártyás 

 

A tudósok azt is vizsgálták, hogy a fizetés módszere befolyással van-e arra a fájdalomra, amit a pénz kifizetésekor érzünk, továbbá mennyi pénzt vagyunk hajlandóak elkölteni. Drazen Prelec pszichológus azt vizsgálta, hogy egy színvonalas magániskola diákjai mennyi pénzt voltak hajlandóak elkölteni egy NBA kosárlabdameccs belépőire.

 

A diákok egy csoportjának azt mondták a tudósok, hogy csak készpénzben fizethetnek, míg a másik csoportnak azt, hogy csak bankkártyával.

 

Kiderült, hogy azok a diákok, akik bankkártyával fizetettek a jegyért, kétszer annyit kínáltak érte, mint azok, akik készpénzben fizettek.

 

A készpénzes fizetés sokkal fájdalmasabb, ugyanis az ember ilyenkor fizikailag is látja a pénze elvesztését. Az, aki a karácsony utáni árleszállítások során nem akar elcsábulni az alacsony áraktól, az fizessen készpénzzel, ugyanis ez a fizetési mód sokkal nagyobb fájdalmat okoz.

 

Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!