Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

Még nem sikerült megálladposát elérni az Oroszország és Ukrajna közt zajló tárgyalásokon, amelynek tétje egy újabb gázválság lehet.

 

Az év végén lejár a 2009-ben 10 évre megkötött, Ukrajnán keresztüli földgázszállításról szóló szerződés. Néhány hete a legtöbben még arra számítottak, hogy Moszkva és Kijev képtelen lesz megállapodni, végül azonban két hete sikerült tető alá hozniuk egy keretszerződést.

 

A keretszerződésben Oroszország vállalta, hogy kifizeti a nemzetközi választottbíróság előtt Ukrajna által kiperelt 2,9 milliárd dollárnyi kártérítést, Ukrajna pedig beleegyezett, hogy a jelenleti 90 milliárd köbméter helyett jövőre már csak 65, azután pedig már csak 40 milliárd köbméternyi földgáz halad majd keresztül az országon.

 hirdetes_400x285  

 

A tárgyalások azonban nem értek véget, a konkrétumokat is lefektető végleges szerződésre még várni kellett. A sajtóban megjelent hírek szerint péntekre várták az áttörést, végül azonban Andrej Koboljev, az ukrán Naftogaz vállalat vezetője a Bécsben zajló tárgyalások kapcsán a sajtónak azt nyilatkozta, vasárnap sem sikerült lezárni a gáztranzit kérdését, „bár bizonyos előrehaladást mégiscsak elértek”.

 

Egyébként három különböző dokumentumról folyik a vita. Az egyik a gáztranzit technikai biztosításáról szól, a másik a szállítás szervezési kérdéseiről (pl. szállítási, fizetési határidők). A harmadik dokumentum legutóbbi gázválság kirobbanásakor (2009 januárja) keletkező  „anyagiak” rendezését tartalmazza. Két nap van hátra a jelenleg hatályos szerződés lejártáig.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!