A bezzegország nem bezzegország többé: Magyarország lassan megelőzi a szlovák gazdaságot - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 4 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

A bezzegország nem bezzegország többé: Magyarország lassan megelőzi a szlovák gazdaságot

Három beszédes grafikon, amelyek megmutatják a smeres kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának eredményét

Nyitókép forrása: Webnoviny.sk/A képen Robert Fico (balra) korábbi háromszoros szlovák miniszterelnök, jelenleg parlamenti képviselő és pátelnök, valamint Peter Kažimír (jobbra) korábbi pénzügyminiszter, aki jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank elnöke. 

 

A Denník E gazdasági portál összegyűjtötte a neves gazdasági elemzők grafikonjait. Ezek alapján, világítunk meg kiegészítésként néhány érdekes adatot, amelyek arról tanúskodnak, hogy a 2000-es években még lesajnált Magyarország gazdasági teljesítménye már ott liheg az egykori tátrai tigris nyakában.

 

Persze, ez nem csak a magyar kormányzati intézkedések sikere, hanem a Fico-kormányok (benne Bugár Bélával és a Most-Híddal) kudarca is. A szociális csomagok, a színtiszta politikai megfontolásból bevezetett minimálbéremelés aláásta Szlovákia versenyképességét. Ez az ál-szociális gazdasági berendezkedés eleve paradoxonokra épül: a minimálbér emelése 40 eurót hoz jövőre a legalacsonyabb keresetűeknek, de 43 eurót keres rajta az állam.

 

A kormánypártok a hazafias szlogenek égisze alatt a legszegényebbek megsegítéséről beszélnek, miközben több tízmillió eurós támogatásokat osztanak szét a külföldi befektetőknek. Az egyik nyilatkozatban azzal vádolják a munkáltatókat, hogy csak ijesztegetik a válsággal az embereket, hogy ne kelljen nagyobb bért fizetniük, a másikban meg épp a közelgő válság miatt akarják haza hozatni az ország aranyát.

SJE Nyílt nap

 

Az NBS szerint a nehezén túl vagyunk, de így is az állástalanság növekedésére számít

 

A kormányzati retorika a galántai Samsung tömeges elbocsátásainak hírére dőlt meg leglátványosabban. A Samsung bejelentése ugyanis három fontos dolgot jelent.

 

Egyrészt kiderült, hogy az elhibázott szlovák gazdaságpolitika a legalacsonyabb munkanélküliséggel büszkélkedő járásokat is sújtja. Másodszor azt, hogy nem csak a legutolsó, választások miatt bevezetett intézkedések jelentenek problémát, a Samsung beszállítói ugyanis már hónapokkal korábban összepakoltak és elköltöztek. Harmadszor pedig, a kulisszák mögött azt suttogják, hogy a Samsung összevonja közép-európai termelését, és csak magyarországi üzemét tartja meg – ahol jobb a munka termelékenysége és alacsonyabbak az adóterhek.

 

Egyes gazdasági elemzők a szlovák ipar kapcsán többször hangoztatták, hogy a hazai beszállítók árban és minőségben képtelenek versenyezni a magyarországi versenytársakkal. Az alábbi grafikonok ennek a trendnek a lényegét mutatják meg.

 

Elszalasztott lehetőségek és a fájdalmas számvetés – mit jelent a Samsung tömeges leépítése?

 

Leköröznek a szomszédok?

 

Az első grafikon Ivan Mikloš egykori pénzügyminisztertől származik, aki a nominális bruttó hazai össztermék egy főre vetített értékét hasonlította össze Szlovákia, Magyarország és Csehország viszonylatában.

 

„A grafikon jól szemlélteti, hogy 2014-től Robert Fico kormányainak felelőtlen és inkompetens gazdaságpolitikája teljes erővel megmutatta hatását. (…) Az új hatásoknak köszönhetően 2014-től a szlovák gazdaság lassabban növekszik mint szomszédaié. Míg 2014-ig Csehországot csaknem utolértük, az utóbbi években megint egyre nő a lemaradásunk.

 

Ugyanez a helyzet Magyarországgal, amely a 90-es években előttünk járt, majd a reformoknak köszönhetően megelőztük őket, az utóbbi években azonban a különbség igencsak csökkenőben van köztünk”

 

magyarázta a grafikon lényegét Mikloš. Hozzátette, hogy a szlovák gazdasági problémák megoldásához elkerülhetetlen, de nem elégséges feltétel a kormányváltás.

 

Forrás: Dennik E

 

 

A grafikon az egy főre eső nominális-GDP alakulását mutatja meg. Látható, hogy Szlovákia görbéje kevésbé meredek a szomszédokéhoz képest, vagyis nem tud olyan tempót diktálni, mint Csehország, vagy Magyarország.

 

Szlovákia Magyarországgal szemben is elveszti pozícióját

 

Tibor Lörincz, a Tatra banka elemzőjének grafikonja a magyar és szlovák gazdaság bővülése közti százalékos különbséget mutatja be a 2000 évek elejétől.

 

A 2000-es évek elején a két ország gazdasági növekedésének tempója nagyjából azonos volt. A Dzurinda-kormány fájdalmas reformintézkedéseit követően aztán 2006-ra a GDP növekedése 10 százalékosra nőtt Szlovákiában (megjegyezzük, ekkor már négy éve a szocialista kormány regnált Magyarországon). Az I. Fico-kormány első éve után a különbség látványosan csökkenni kezdett (közvetlenül a világgazdasági válság előtt járunk még).

 

A gazdasági válság első éveiben (2010-ben Orbán Viktor és a Fidesz kormányoz Magyarországon) a különbség lassan csökkenni kezdett, majd még az Orbán-kormány első ciklusában 0-ra csökkent, később át is fordult negatívba. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a magyar gazdaság több mint 1,5 százalékkal gyorsabban növekedett, mint a szlovák. Ez a trend a mai napig folytatódik, jelenleg ott tartunk, hogy a magyar gazdaság 2,5 százalékkal jobb tempót fut, mint a szlovák.

 

Forrás: Denník E

 

A szlovák gazdaság Achilles-sarka kétségkívül a Fico-kormányzatok szociális politikájával való egyoldalú visszaélés. Az egyik legjobb példa erre a minimálbér-emelés, amely közvetlenül ugyan alig 150 ezer embert érint, de 43 különböző törvényen keresztül hatással van az összes bérköltségre. Fontos hangsúlyozni, hogy a munkáltatók elsősorban nem az emberek fizetését kifogásolják, hanem a velük járó magas adó- és járulékterheket.

 

A fizetések dilemmája

 

Az alábbi grafikon Róbert Chovanculiaktól, az INESS elemzőjétől származik, és azt mutatja meg, milyen hatalmas a különbség a munka termelékenységének, az átlagbérnek és a minimálbérnek a növekedése között. (Megjegyzés: a munka termelékenysége a munkások által előállított értéket jelöli, egy munkásra jutó GDP-t jelenti. Ha alacsony, az azt jelenti, hogy továbbra is maradunk összeszerelő-műhely.)

 

A grafikonon jól látható, hogy a munka termelékenysége 2013-tól 20 százalékkal emelkedett, miközben az átlagbér 40 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a minimálbér egészen elképesztő, 70 százalékkal lett magasabb.

 

Forrás: Dennik E

 

 

 

Magyarországon a munka termelékenysége nagyjából azonos mértékben növekedett, de ott az elmúlt években a hazai KKV (kis-és középvállalkozások) szektor javára javult a helyzet, sokkal több innovatív beruházás történt és jelentősen csökkentek az adóterhek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Európai téridő
2019. dec. 31. 17:36

Hát az 1918-20-as "bezzegítések", az 1968 utáni plusz támogatások és az 1990-2004 közötti újabb Nyugat felől érkezett "bezzegítések" hatása a jelek szerint erősen elmúlóban van. Az onnan érkező "szirénhangok" elhalkulni látszanak és München 1938 után megredült bizalom, a "sztálini érdekszférába" kerülés és az elvtársvilág után pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a két "Benesország" nem tud kiszabadulni a volt "keleti blokkal" szembeni nyugati, már-már mucsai színvonalú előítéleteinek a fogságából. Petőfi "Okatootáia" c. költeményében szereplő verssor kiforgatva eléggé érvényes a mai állapotokra: "Nesze valami, fogd meg jól" - ami alig több a versben is szereplő "semminél".

Zempléni Péter
2020. jan. 01. 08:05

Jól mutatja a magyar sikert, hogy már 340-HUF ér 1 mocskos €-t. Minden más mutatóban is az EU sereghajtója Orbanisztán. Talán Bulgáriát előzi csak meg. Attól, hogy problémás a szlovák gszdsság is soha nem volt recesszióban. Lehet, hogy nrm BEZZEGország az EU - ban, de Kipcskisztánhoz képest az. Gazdaságilag is de a diplomáciáját illetőleg messze előttük.

Kipcsak
2020. jan. 02. 20:31

A magyarok a világ 29. leggazdagabb nemzete az egy főre eső vagyon alapján, míg a tótok hátul kullognak: https://ujszo.com/kozelet/szlovakia-tersegunk-szegenyenek-szamit https://ibb.co/HKXWQBN

FF
2020. jan. 12. 19:27

Dehogy előzi magyarországot szlovákia. A samsung csak a pénzt nézi. Magyarországon a gyenge forint euró miatt minden cégnél a forint béremelés euróban mintha nem is lenne költség. És számszerűleg is a szlovák euróban kapott bér is magasabb mint ha a magyart átváltjuk euróra. És emellé 27% áfa társul és globális árak. Lehet úgy tűnik hogy Budapest, esetleg Győr környéke közel olyan mint a szlovák jobb régióké, de ez minden az ország többi része csak vegetál. Oylan alacsony bérek vannak, hogy a magyar inkább kimegy külföldre, Anglia németország, hollandia és a gyárakban minimálbéres ukránok és szerbek vannak (sőt indiaiak!). Már állami munkákat is sokszor ukrán munkások vagy román cégek csinálnak, mert nincs ember aki ilyen vacak bérért dolgozna vagy már szakember sincs mert külföldön van. Erre a legjobb példa a 10+10 milliós CSOK ami szándékosan fluktuált ingatlan ár hiper emelkedést okozott. Épitőiparban (építés felújítás) pedig már német nyugati bért kell adni a munkásoknak, ha a lakásépítő és újító családok ha lakni akarnak, mert egyszerűen nincs ember. De jó példa az egy évvel ezelőtti győri audi sztrájk ami azért történt mert a szlovák VW többet fizet, mint a "prémium" audi Úgyhogy sok magyar szeretne a szlovák Jaguárban dolgozni meg szlovák bért kapni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket