Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

A líbiai sajtó szerint hangszerdobozban lógott meg Japánból a NISSAN-Renault autóipari szövetség egykori feje, Carlos Ghosn, akit hútlen kezelés és sikkasztás miatt tartóztattak le egy évvel ezelőtt a szigetországban. A dobozt (és benne őt) szállító magángép ma délután landolt Bejrútban. 

 

Ghosn volt a NISSAN és Renault (valamint a Mitsubishi) által alkotott autóipari szövetség feje, aki a gyárakat a csőd széléről rántotta vissza elnök vezérigazgatói pályafutása elején. 2018 novemberében sikkasztás és hűtlen kezelés miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd elég nehezen követhető eljárási hercehurca után egymillió jennyi óvadék ellenében (kb. 8,20 millió euró) szabadlábon védekezhetett, igaz, csak házi őrizet terhe mellett.

 

Nem sokall később más vádak miatt ismét őrizetbe vették, majd egy hónap börtön és félmilliárd jen óvadék kifizetése után újra szabadlábra helyezték a bírósági eljárás idejére. Az országot továbbra sem hagyhatta el. Ghosn brazil, francia és libanoni útlevéllel is rendelkezett, ezeket azonban elvették tőle.

 hirdetes_810x300  

 

Ma érkezett meg Libanonba, ahol rövid nyilatkozatban jelezte, hogy nem az igazságszolgáltatás elől menekül, hanem az igazságtalanság elől, a japán hatóságokat pedig a diszkriminációtól az emberi jogok megsértésén át a nemzetközi jog sárba tiprásáig mindennel megvádolta. Persze, mindig az kiabál, akinek a háza ég.

 

Ghosn volt a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetségi konszern egyesülésének fő támogatója. Egyesek szerint hűtlen kezelési és sikkasztási ügyeit épp azért vették elő, hogy a japánok számára rendkívül hátrányos fúziót megakadályozzák. Ghosnt egykor guruként tisztelték, amiért a NISSAN-t és a Renaultot a csőd széléről hozta vissza, sok tízezer fős leépítések árán. Ma éppen azzal támadják, hogy bevállalta a súlyos elbocsátásokat.

 

Az egykori guru mára minden üzleti pozícióját elvesztette, mind a Renault, mind a NISSAN kihátrált Ghosn mögül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!