Nyitókép forrása: cas.sk

 

Néhány hónapja Robert Fico smeres pártelnök a minimálbéremeléskor még hisztériával vádolta a munkáltatókat, akik tiltakoztak a szociális terhek emelkedése ellen. Közben csendben elindult a kármentés, mert az őszi statisztikai adatok megerősítették, hogy az autó- és gépiparra épülő szlovák gazdaság versenyképessége megroppant.

 

Tárcaközi egyeztetésre került a gazdasági minisztérium javaslata az autóipar versenyképességének javításáról. Az intézkedés összesen hat módosító javaslatot tartalmaz. Jellemző, hogy a dokumentum kínosan ügyel rá, hogy véletlenül se említse a „kiszámíthatatlan politikai környezetet” problémaként, helyette „költség-stabilitást” emlegetnek, aminek jelentése ugyanaz: a bérköltségekre telepedő állami terhek kiszámíthatóbbá tétele.

 

A szintén smeres gazdasági minisztérium érezhetően vért izzadt, hogy a választások előtti hetekben ne kelljen felemlegetnie az elmúlt hónapok populista és kiszámíthatatlan szociális intézkedéseit. Az autóipari és gépipari cégek képviselői azóta is tárgyalásokat folytattak a kormányzattal, hogy legalább részleges engedményeket harcoljanak ki. A mostani hatpontos akcióterv ennek a vitának a következménye, igaz, a minisztérium a cégek javaslatainak csak töredékét vette fel a tervei közé.

 hirdetes_300x300  

 

Engedve a körülményeknek

 

A szakpolitikusok nem ok nélkül érzik szükségét, hogy engedjenek a gazdasági szereplők követeléseinek. A feldolgozóipar és a gépipar, beleértve a kohászatot siralmas statisztikai mutatókat produkált 2019 második felében. Az ipari megrendelések öt éves minimumra estek vissza. Az sem mutat túl jól a lapokban, hogy néhány hónappal a szociális intézkedések bevezetése olyan prominens cégek kezdenek tömeges leépítésekbe , mint a galántai Samsung.

 

Az autóipar közvetlenül 130 ezer, közvetve 250 ezer embernek ad munkát, ami a teljes foglalkoztatás több mint egy tizede. A gépipari termelés 44 százalékát (az egész GDP-ből számolt részaránya nagyjából 25 százalék), a kivitel 40,2 százalékát adja. Az autóipar helyzete így alapvetően határozza meg a szlovák gazdaság állapotát. Ráadásul a Szlovákia területén lévő autóipari beszállítók több kilencven százalék külföldi cég – az ilyenek pedig nem restek fontolóra venni az elköltözés lehetőség, ha a szükség úgy diktálja.

 

A tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslat a következő kedvezményeket javasolta az autóipar javára:

 

1. A minimálbér, mint referenciaérték leválasztása a bérköltségekről. A minimálbér több mint 40 törvényi rendelkezésen keresztül nem csak a legkisebb törvényes fizetést határozza meg, hanem az adó- és járulékterhek nagyságát is minden bérkategóriában. Ez a pont azt jelentené, hogy a legutóbbi minimálbéremelés hatását a többi fizetési kategória ne érezze meg.

 

2. Törvény keretében, a szociális partnerek (szakszervezetek, állam, munkáltatók) közreműködésével létrehozni egy mechanizmust a képesített munkaerő és azok szakmai színvonalának megőrzése érdekében a gazdasági stagnálás idején. Ebben a javaslatban két dolgot kell kiemelni. Az egyik, hogy a „megőrzés” könnyen jelenthet munkaerőimportot is, a másik, hogy nyíltan számol a gazdasági stagnálás (vagyis a nulla növekedés) lehetőségével.

 

3. Olyan törvény kidolgozása, amely a szakszervezetek és a munkáltatók egyezsége alapján lehetővé tenné, hogy a munkáltató a szociális alapból fizesse ki az alkalmazottaknak járó üdülési csekkek költségét.

 

4. A 13. és 14. fizetést, illetve esetlegesen a törvényen túl meghatározott további fizetéseket legalább mindenkori átlagbér szintjén járulékmentessé kell tenni. (Jelenleg csak 500 euróig járulékmentes, csak a jövő évtől lenne teljesen járulékmentes).

 

5. A törvény által előírt munkaidő-feltételek átértékelése a rugalmasság érdekében. Ez azt jelentené, hogy a munkáltatók külön egyezséget költhetnének a szakszervezetekkel a munkaidő-politika tekintetében. Ez túlóráktól, az drága éjszakai és hétvégi műszakok csökkentésén át az általános munkaidő-csökkentésig sok mindent jelenthet. Egyelőre annyit tudni, hogy a munkáltatók nagyobb rugalmasságot akarnak a munkaidő beosztását illetően.

 

6. Az új uniós, 2021-2027-re vonatkozó költségvetési időszakra az uniós jogszabályok között Szlovákia dolgozzon ki az autóipar támogatása érdekében egy keretrendszert és aktualizálja a Stratégiai és intelligens Specializáció stratégiai dokumentumát. Ez utóbbi sok minden célkitűzést magába foglal. Ha az adott kormányzat komolyan veszi a teljesítését, akkor az energiaárak szabályozása, a kutatás-fejlesztésre szánt összegek felhasználásának, az oktatásnak és még sok más kulcsfontosságú területnek a kérdését újra sikerülne megnyitni (ezeken a területeken van a legtöbb strukturális probléma Szlovákiában).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.