Nyitókép forrása: podnikam.sk

 

Az eurozónabeli infláció decemberben felgyorsult, de még az Európai Központi Bank által az árstabilitás érdekében megszabott határon belül van.

 

Egy százalékról 1,3 százalékra növekedett decemberben az eurozóna inflációja, jelentette be az Eurostat. Az Európai Unió egészében a decemberi infláció mértéke

 

A közös valutát használó országokban az előzetes adatopk szerint elsősorban az élelmiszerek drágultak, majd az alkoholos italok és a dohánytermékek következnek a sorban. Ezek árai 2 százalékkal emelkedtek novemberhez képest.

 hirdetes_810x300  

 

1,8 százalékkal drágultak a szolgltatások (novemberben 1,9 százalék, így itt csökkenés tapasztalható). Az ipari termékek ára 0,4 százalékkal nőtt, az energiaárak novemberről decemberre 0,2 százalékkal lettek drágábban.

 

Az Eurostat a szlovák infláció éves (12 hónapos) mértékét 3,2 százalékosra becsüli decemberben. Megjegyezzük, hogy 2018 decemberében a szlovákiai infláció mértéke 1,9 százalék volt. A mostani 3,2 százalék a legrosszabb érték az eurozónában. Valójában egész évben zajlott a drágulás, a 3 százalékos határt még tavaly júliusban léptük át.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!