Gellért, Mercédesz
  • HUF: 365.13
  • USD: 1.17
  • 9 °C
  • 18 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

A szaúdi óriásvállalat felfüggesztette olajszállítását a Perzsa-öbölben

Jön a drága utóhatás, napi 21 millió hordónyi fekete aranytól esne el a világgazdaság

Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Szaúd-Arábia legnagyob tankerflottával rendelkező olajszállító-vállalata, a Bahri ma felfüggesztette a Hormuzi-szoroson keresztüli olajszállítást. A hivatalos indoklás szerint az amerikai célpontok elleni iráni légicsapások esetleges következményeit mérlegelik a cégvezetők – írta a Financial Times

 

Szaúd-Arábia szinte kizárólag a saját szállítmányozási vállalataival viszi ki az olajat a Perzsa-öbölből. A Hormuzi-szoros a legfontosabb tengeri kijárat a térségből, amelyen keresztül a napi globális (!) kőolajszállítás egyötöde bonyolódik.

 

Egyelőre nem lehet tudni, mikor indítják újra a tankerforgalmat.

 

Az amerikai-iráni konfliktus eszkalálódása tehát elérte az olajpiacot is. Kasszim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolásával a fekete arany világpiaci ára közel 10 százalékkal 70 dollár közelébe emelkedett hordónként. Irán szerdára virradóra 15 ballisztikus rakétát lőtt ki két olyan iraki támaszpontra, amelyekről közismert volt, hogy amerikai katonákat szállásolnak el. A hírre az olaj ára 71,75 dollárra ugrottak, majd 69 dollárnál állapodtak meg.

 

A CNBC közlése szerint, ha a Hormuzi-szoroson keresztül teljesen leáll az olajszállítmányozás, az 21 millió hordónyi olajkiesést jelentene naponta a gazdaságnak, ami órák alatt 100 dollárra lökheti az kőolaj világpiaci árát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket