Nyitókép: zamenej.sk

 

Tavaly ismét jelentős volt a béremelkedés Szlovákiában. A Platy.sk portál elemzése szerint a bruttó átlagbér tavaly elérte az 1 101 eurót, ami 66 euróval több, mint 2018-ban.

 

A legalacsonyabb átlagbér az Eperjesi kerületben volt

 

 hirdetes_810x300  

A portál elemzése szerint csupán a szlovákok felének van 1 009 eurónál magasabb bruttó átlagbére. Szlovákiában az alkalmazottak tizedének 653 eurónál kevesebb a bruttó bére.

 

„Ha végignézünk a legjobban kereső szlovákok tizedén, akkor a bruttó bérük 1 753 euró felett van“

 

– derül ki az elemzésből.

 

A Pozsonyi kerületben az átlagbér jóval magasabb, mint az ország többi részén. A tavalyi évben ez az összeg bruttó 1 484 euró volt. A Pozsonyi kerület után következik a Kassai kerület 1 111 eurós átlagbérrel, a Nagyszombati kerület 1 094 eurós átlagkeresettel, majd a Trencséni kerület 1 080 eurós átlagbérrel.

 

Ezzel ellentétben a legalacsonyabb átlagbér tavaly az Eperjesi kerületben volt – 936 euró, után pedig a Besztercebányai kerület következik 994 eurós bruttó átlagkeresettel.

 

A legtöbbet az IT szektorban lehetett kresni

 

Az Eperjesi kerületben az alkalmazottaknak a 18%-a kevesebbet keres bruttó 650 eurónál.

 

„Ha megnézzük hány ilyen alkalmazott van Pozsonyban és a környékén, akkor ez a szám durván 2%“

 

– konstatálja az elemzés.

 

Hatalmas különbségek vannak a 2 000 euró feletti fizetések terén is. Az Eperjesi kerületben ilyen fizetéshez csak a kiválasztottak jutnak, vagyis kevesebb mint az emberek 3%-a. Ezzel szemben a fővárosban az alkalmazottak 17%-a részesül 2 000 euró feletti fizetésben.

 

A Platy.sk portál elemzése alapján a legkevesebb fizetést tavaly a takarítónők kapták – átlagosan 573 eurót. Az idei év új minimálbére (580 euró) alatt rekedtek a postások és a konyhai kisegítők is. Az öt legrosszabban fizetett foglalkozások listáját a szobalányok és a betegszállítók zárják.

 

Ezzel ellentétben a legjobban fizetett pozíciókat a menedzsmenten kívül az IT foglalkozások között lehet megtalálni.

 

Tavaly a legmagasabb fizetése az IT építésznek volt, akinek a bruttó alapfizetése 3 024 euró volt. Tavaly az öt legjobban fizetett állás közé tartozott az iOS programozó, az ügyvéd, az adótanácsadó és az IT biztonsági specialista. Ezekben a foglalkozásokban az alkalmazottak bruttóban mintegy 2 200 eurót vittek haza.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!