Nyitókép: dubailogisticscity.net

 

Egy átlagos szlovákiai polgár évente megközelítőleg 500 eurót költ el éttermekben, kávézókban és bárokban.

 

Az Eurostat és a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján a házon kívüli étkezés a szlovákiai háztartások költségvetésének 5,4%-át veszi el. 2018-ban a hazai családok 2,7 milliárd eurót költöttek házon kívüli étkezésre.

 

 hirdetes_300x300  

Magasabb élelmiszer- és energiaárak

 

Szlovákiában a vendéglátói szolgáltatásokra költött kiadások terén szintén regionális különbségek vannak, amelyek a bevételek nagyságától, a munkanélküliség mértékétől és az életszínvonaltól függenek. Az élelmiszerárak és az energiaárak növekedésével a házon kívüli étkezés ára is növekszik.

 

Házon kívül a legtöbb étkezési lehetőséget az éttermek és az önkiszolgáló étkezdék kínálják – több mint 70 ezer helyet. A növekedés oka az, hogy egyre több olyan bevásárlóközpont és adminisztratív épület épül, ahol étteremek és étkezdék kapnak helyet.

 

 „A bevásárló- és bizniszközpontok szeretnének minél közelebb lenni az ügyfeleikhez és a vásárlóikhoz, ezért a vásárláson és az irodahelyiségeken kívül étkezési és kávézási lehetőségeket is kínálnak. Ezért ezeknek az épületeknek elengedhetetlen részét képezik az éttermek, a bárok, a kávézók és a teázók“

 

– jelentette ki Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője.

 

A legtöbbet az írek, a legkevesebbet a lengyelek költik az éttermekben

 

Az Európai Unió tagországain belül az étkezési szolgáltatásokra költött összegek közti különbségek feltűnőek. A házon kívüli étkezésre évente a legtöbb pénzt az írek (2 880 euró), az osztrákok (2 430 euró), illetve a spanyolok (2 020 euró) költik el.

 

Velük ellentétben a évente a legkevesebb pénzt a románok (120 euró), a lengyelek (220 euró) és a bolgárok (230 euró) hagyják az éttermekben és a kávéházakban. A V4-es országokon belül 2018-ban a szlovákoknál a csehek és a magyarok költöttek el több pénzt a vendéglátó-ipari létesítményekben.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!