Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A tavalyi évben a szlovák gazdaság 2,3 százalékkal bővülhetett, és az idei év első negyedévében várhatóan 1,9 százalékos növekedést produkál majd – állapította meg a Költségvetési Felelősség Tanácsának Irodája (KRRZ). A probléma az, hogy a szakértők szerint nincs mozgástér a korábbi lendület visszaszerzésére.

 

Ennek oka, hogy nincs, amiből táplálkozzon a gazdaság bővülése. Az alacsony (országos) munkanélküliségi ráta, a piaci maximum közelébe érő részvényindexek és a külföldi kereslet stagnálása nem nagyon teszi lehetővé, hogy a szlovák gazdaság erőnléte javuljon.

 

A KRRZ által kiszámolt várható növekedési ütem ráadásul pesszimistább, mint a kormányzati előrejelzések voltak. Nem csoda, a Pellegrini-kabinet miniszterei vért izzadva próbáltak lefaragni kiadásaikból, hogy betömjék a választások előtti költekezések okozta lyukat – legalább papíron.

 hirdetes_300x300  

 

A KRRZ arra is számít, hogy az export az év első negyedében gyengülni fog. Felhívták a figyelmet, hogy 2019 decemberében megállt a külföldről érkező munkavállalók beáramlása, emiatt pedig

 

„a foglalkoztatási kilátások a háztartások és a vállalatok számára is pesszimistábbak, mint egy évvel korábban, (…) de az ipari foglalkoztatás csökkenését tompítja a szolgáltatói szektor.”

 

Az KRRZ leszögezi, hogy elsősorban az ipari ágazatokban csökken majd a foglalkoztatás mértéke, miközben a bérek továbbra is viszonylag magasak maradnak, az országos munkanélküliségi adatok pedig történelmi minimum közelében stagnálnak majd.

 

De hogy jó hírt is közöljön, az agytröszt hozzátette, hogy reménységre ad okot a német gazdasági kilátások javulása tavaly szeptembertől. Mivel Németország Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnere, és a német gépipar ellátására van berendezkedve a szlovák ipari ágazat nagy része, nagy a függőség foglalkoztatás és bevételek szempontjából. Ha a német gazdaság nem fordul recesszióba vagy tartós stagnálásba, a szlovák gazdasági kilátások is javulhatnak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!