Nyitókép forrása: handelsbladt.com

 

Szlovákia autóipara a jövőben nagyobb hangsúlyt akar fektetni a járművek fejlesztésére, így szeretné megőrizni versenyképességét – mondta Miroslav Lajčák (Smer) szlovák külügyminiszter a DPA német hírügynökségnek Davosban, a Világgazdasági Fórumon.

 

Lajčák szerint Szlovákia az „autóipar átszervezésére készül”, abból a célból, hogy „ne csak összeszerelő-műhelynek” tartsák az országot.

 

„Azt szeretnénk, ha olyan országnak tartanának minket, amely befolyásolja majd, hogyan nézzen ki a jövő autója”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a külügyminiszter. Kikerülte azonban a válaszadást arra a kérdésre, hogyan akarja a kormányzat megoldani a gazdaság diverzifikációját – azt, hogy ne legyen kiszolgáltatva a végletekig az autóiparnak. Csak annyit mondott, hogy az autóipar Szlovákia számára egy egyéni védjegy, amely hozzájárul az ország versenyképességének megőrzéséhez.

 

Lajčák szerint a Törökországba tervezett új Volkswagen-gyár semmilyen hatással nem lesz a szlovákiai autóiparra.

 

„Semmit sem veszítünk. A Volkswagen Csoportban való részvételünkkel nagyon elégedettek vagyunk”

 

Gyűlnek a sötét fellegek a szlovák autóipar felett.  Mennyire kérdéses a pozsonyi Volkswagen jövője?

 

Megvan az ára

 

Szlovákia a tavalyi évben legyártott 1,1 millió gyártósorról legördülő gépkocsijával az ezer főre eső legyártott autók számát tekintve világelső. Konkrétan ezer főre 202 autó jut, ám ezért viszonylag nagy árat kell fizetnie az országnak.

 

Az autóipar csak a foglalkoztatás 10 százalékát adja, de az ipari termelés felét és az export harmadát biztosítja. Leegyszerűsítve: ha például a Szlovákiában gyártott autók iránti kereslet csak 5 százalékkal esik vissza, az az exportot 2,5, a GPD-t pedig 1,75 százalékkal vetné vissza. Az ország egycsapásra recesszióba fordulna.

 

Lajčák „elégedett” kijelentése a Volkswagen Csoporton belüli pozíció kapcsán is erős túlzás. Hónapokig teljes bizonytalanság uralkodott a pozsonyi Volkswagen jövőbeni gyártását illetően, mert a most termelt modellek hamarosan kikerülnek a gyártásból, a cég németországi központja pedig nem adott a gyárnak új modellmegbízásokat a tavalyi tervekben. Peter Pellegrini kormányfő kénytelen is volt azonnal Németországba utazni, hogy tisztázza a 14 ezer embernek munkát adó pozsonyi VW üzem jövőjét.

 

Végül az észak-szíriai török offenzíva oldotta meg egy időre a problémát: a válság miatt a VW fejesei túl kockázatosnak tartották az új török üzem megépítését, így az ott gyártani tervezett modellek kapacitásait elosztották a közép-európai gyárak között. Így kapta meg a pozsonyi üzem például a Karoq gyártási jogát.

 

Új török üzem helyett Pozsony és Győr versenyezhet a négy VW modell gyártásáért

 

Megkésve

 

Lajčák ezt sem hangsúlyozta ki, de már akkor tudni lehetett, hogy a szlovák autóipar jelenlegi formájában nem tudja megőrizni pozícióját, mikor Robert Fico korábbi smeres miniszterelnök 2015-ben bejelentette a negyedik autógyár megépítését (Jaguar Land Rover). Az OECD szakértői már 2016 év elején megkongatták a vészharangot, hogy a szlovák munkahelyek két harmadát veszélyezteti a robotizáció és az automatizáció, mert a „jó időket” nem az innovációra használta fel az állam.

 

A fő probléma az, hogy az elmúlt húsz évben alig nőtt a munkások által előállított hozzáadott érték, miközben a bérek elszálltak. Más szavakkal: ugyanazt az összeszerelő-műhely munkát végzik az emberek, mint tíz éve, ahelyett, hogy például jól fizetett fejlesztői munkakört látnák el.

 

Persze, nehéz úgy felzárkóztatni a szlovák gazdaságot, ha közben kiderül, hogy például a 2016-os uniós kutatás-fejlesztési pénzeket (konkrétan több százmillió eurót) az állam (az SNS-es oktatási minisztérium) elherdálta: olyan cégeknek ítélte oda, akik bár lepapírozták a projektet, valódi kutatásfejlesztési eredményeket nem mutattak fel. Ez volt a hírhedt Plavčan-ügy.

 

A hazugság határán

 

Beszédes az is, hogy az oktatás színvonalának emelése és autóipari cégekkel a képzések terén történő szorosabb együttműködés helyett a Smer programpontjai között robotizációs adó szerepel. Vagyis, ahelyett, hogy szerelőmunkások helyett mérnökök képzését tennék lehetővé az oktatás színvonalának emelésével, inkább megadóztatnák azokat a cégeket, amelyek robotokkal gyártatnának.

 

A dolog hihetetlenül álságos, tekintve, hogy a Smer úgy emlegeti a robotizációs adót, hogy közben a smeres gazdasági minisztérium tavaly 14 millió eurós állami támogatást adott egy olyan cégnek, amely gyártósori automatizációs és robotizációs rendszereket akar fejleszteni.

 

Milliós gazdasági támogatások vándoroltak északra, míg a leszakadó régiók csak ennek töredékét kapták

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!