Nyitókép: az UNAS facebook-oldala

 

Frissítve:13.10 Pellegrini reagálásával

 

A szlovákiai autógyáraknál komoly fennakadásokat okoz a fuvarozók megújított sztrájkja, minek során kedden ismét blokkolták az összes határátkelőt a kamionosforgalom számára.

 

A nagyszombati PSA kedd este már kénytelen volt leállítani a gyártás, miután nem érkeztek meg a szükséges alkatrészek.

 hirdetes_810x300  

 

„Körülbelül 50 kamionunk áll a lengyel-szlovák határon”

 

nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Peter Švec, a gyár szóvivője, majd hozzátette, hogy a cseh és a magyar határon is vesztegelnek megrakott kamionjaik, de a lengyel határon áll a legtöbb.

 

Kiderült, hogy gondjaik még tovább nőhetnek.

 

„A mi szemszögünkből tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak a beszállítóink teherautói nem jutnak el hozzánk, hanem az is, hogy nem tudnak hozzájuk visszajutni sem”

 

Fuvarozók: Pellegrini átvert bennünket. Újabb országos blokád jöhet minden határátkelőhelyen

 

A pozsonyi VW Pellegrinit sürgeti

 

A pozsony VolksWagen közben levelet küldött a sztrájkot szervező és fenntartó UNAS-nak (a szlovák fuvarozókat tömörítő szövetség) és Peter Pellegrini kormányfőnek, melyben arra kéri őket, hogy mielőbb rendezzék a helyzetet, mert náluk is komoly gondokat okozhat a határátkelők lezárása.

 

A kedden, január 28-án keltezett levélben a VW felhívja a két fél figyelmét a már fennálló és keletkezhető többletköltségekre, amit a blokád okoz. Ezzel együtt azt is hangsúlyozzák, hogy az autóipar jelenleg egy egyébként is nehéz időszakban van, amikor különféle globális és lokális események befolyásolják, a mostani kiélezett helyzet pedig nem segít rajtuk.

 

„A jelenlegi, a közúti fuvarozással foglalkozó vállalkozásokat érintő kiélezett helyzet Szlovákiában nem javít ezen, és egy újabb faktor, amely negatívan befolyásolja Szlovákia versenyképességét a nemzetközi színtéren.”

 

A VW ezzel burkoltan jelezte Pellegrini kormányfőnek, hogy komoly gondokat okozhat majd a blokád a leginkább az autóiparra berendezkedett Szlovákia gazdaságának.

 

Kedden délben Rajkán…, az UNAS facebook-oldala

 

Mindeközben az UNAS-nál…

 

A fuvarozók hétfőn elhatárolódtak a ČESMAD-tól, mely híresen kormányközeli, és inkább a Smer, mint a furvarozók érdekeit nézi. Kedden reggel nyolc órától a legtöbb határátkelőt lezárták, kamionokat nem engedtek áthaladni egyik irányból sem.

 

Rastislav Čurma fuvarozó: Ezért sztrájkolunk (Videó)

 

Az UNAS képviselői jelezték, hogy 24-órás készültségben vannak, bármikor hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni az illetékesekkel. Hangsúlyozták, hogy

 

„Saját országunkban tisztességesen, emberként akarunk élni, nem mint az űzött vad”

 

Kedd éjszakai elnökségi ülésük után úgy döntöttek, hogy folyamatosan tömeges tüntetéseket szerveznek a megyei jogú városokban, szükség esetén a komolyabb autógyárak, valamint az üzemanyag gyártó és elosztóhelyek környékén is, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.

 

Egyébként szerdán a kormány ülésén téma lesz a fuvarozók követeléseinek megvitatása is.

 

Frissitve:

 

Pellegrini: Az ellenzék Kuciakék sírján táncol, a fuvarozók sztrájkja törvénytelen

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!