Nyitókép forrása: pbsnow.com

 

Az európai autóipar és a rá épülő szerteágazó ellátási láncok hatalmas kihívással kerülnek szembe. Az elektromobilitás jól hangzik a sajtótájékoztatókon, de a harmadával kevesebb alkatrész kevesebb munkahelyet is jelent, ráadásul a termelést nagyságrendekkel könnyebb teljesen (!) automatizálni.

 

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) ráadásul a németországi autógyártás visszaesésétől, a kínai és indiai kereslet csökkentésétől és a Brexit miatt kongatta meg a minap a vészharangot. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának, a Bosch vállalatnak a vezetője, Volkmar Denner nem véletlenül jelentette ki, hogy

 

„Valószínűleg az autóipar most van a kibocsátása csúcsán”

 

 hirdetes_300x300  

Magyarul: innen már csak lefelé vezet út. A Bosch ráadásul 1100 embernek ad munkát csak Szlovákiában, ebből 900 álláshelyet a nehezebb sorsú keleten, Nagymihályon tart fenn.

 

Fogynak a szlovák beszállítók

 

A Hospodárske Noviny összefoglalója szerint épp a Bosch adatai mutatják leginkább, milyen vészjósló helyzetben van az autóipar maga. A cég globális nyereségessége az elmúlt évben 44 százalékkal esett vissza, ami így is 3 milliárd eurót jelent, de azért súlyos érvágásról van szó. A vállalat tavaly világszerte hétezer embert bocsátott el, idén hatezernél húzta meg a határt, miközben eredetileg 400 ezer embernek adott munkát.

 

Szlovákiában, amely szélsőséges mértékben ki van szolgáltatva az autóipar állapotának, szintén egyre nyilvánvalóbbak a negatív hatások. A Szlovák Autóipari Unió beszállítói divíziót alapított. Először ugyanis nem a gyárak, hanem a beszállítói lánc roppan meg a problémák súlya alatt, márpedig a szlovák beszállítók egy jelentős része az elmúlt időszakban elköltözött, vagy lehúzta a rolót.

 

Többnyire a szakképzett munkaerőhiányt jelölték meg indoklásul, illetve a bérköltségek emelkedését. Fontos hangsúlyozni, hogy a vállalatok elsősorban a béreket terhelő adók és járulékok miatt panaszkodtak, és ezek csökkentését követelték. Állításuk szerint számukra hatalmas érvágást jelentett a minimálbér emelése, mert több mint 40 törvényen keresztül a minimálbérnél magasabb fizetések után fizetendő illetékeket is emelték vele.

 

Végezetül pedig érdemes megemlíteni, hogy nem csak az autóipar érzékeli a szlovák gazdaság megtorpanását. A Samsung is tömeges elbocsátásokba kezdett, miközben már a vállalat elköltözése is felmerült a színfalak mögött – a Samsung döntése előtt egy évvel két kulcsfontosságú beszállító is összecsomagolt és elhagyta az országot, tehát voltak előjelek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.