Nyitókép forrása: 

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal legutóbb közzétett adatai szerint tavaly a szlovákiai ipar teljesítménye tíz éve nem látott mélységbe süllyedt. Éves összehasonlításban 0,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés 2019-ben.

 

Ha az ipar teljesítményéhez hozzá is vesszük a bányászat és energetika mutatóit, már pozitív 0,4 százalékos növekedést láthatunk, de még így is ez a leggyengébb adat, amit a Statisztikai Hivatal az elmúlt évtizedben közzétett.

 

Legrosszabb helyzetben a kohászat van, termelése 12,7 százalékkal csökkent. Kétszámjegyű visszaesést könyvelt el a textil- és cipőipar. A legmeghatározóbb ágazat, az autóipar mérsékeltnek mondható 1,9 százalékos növekedésével ellensúlyozta némiképp a többi szektor gyengélkedését.

 hirdetes_400x285  

 

A szerény csökkenés azonban csalóka lehet, a súlyos veszteséget elszenvedő kohászat ugyanis amolyan ipari lakmuszpapír: ha jön releváns visszaesés, az először a kohászatnál mutatkozik meg, csak később gyűrűzik át a többi ágazatba.

 

Gondban van a világ legnagyobb autóipari beszállítója – fájdalmas változás előtt állunk

 

Brexit, Kína, Németország, Brüsszel

 

A visszaesés hátterében többek között a szigorított uniós környezetvédelmi előírások állnak. Egyrészt drágábbá teszik a hagyományos belsőégésű motorok gyártását, ami az autóiparban mutatja meg hatását, másrészt felhajtják az elektromos áram és a földgáz árát, amelyek költségként jelennek meg a cégeknél (és a háztartásoknál).

 

A kohászatnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború tett be igazán. Az acélra kivetett amerikai vámok az olcsó kínai acélt Európába nyomta, a tarthatatlan árverseny pedig alaposan meggyengítette az európai kohászat pozícióját. Az ágazat képviselői hiába kértek Brüsszeltől gazdasági védelmi intézkedéseket, érdemi javulás nem történt.

 

A Brexit is okoz némi bizonytalanságot, ez azonban Szlovákiát csak Németországon keresztül érinti. Németország azonban globális keresleti problémákkal is küzd, amelynek Kína csak az egyik központi eleme. A német autóipar helyzete az amerikai kontinensen sem áll biztos lábakon. Mindeközben Szlovákia számára a német gazdaság a legfontosabb célpiac, évente több mint 15 milliárd euró értékben exportál termékeket Németországba.

 

Hogy hogyan alakul a szlovák gazdaság pozíciója 2020-ban, nehéz megmondani. A legtöbben azonban a globális és így a német gazdaság lefékeződésére számítanak, ami Szlovákia teljesítményére is hatással lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!