Nyitókép forrása: az Istermeat facebook-oldala

 

Világi Oszkár az elmúlt években több lerobbant szövetkezetet is felvásárolt Felvidék-szerte, miközben fokozatosan fejlesztette húsfeldolgozó üzemét, az Istermeat-et. Eddig nem nagyon lehetett tudni, pontosan mi is a célja a sok szövetkezettel, a legfrissebb információk ezen most változtatnak. Világi Oszkár és közeli partnere, a másik oligarcha, Ján Sabol a dán sertéstelepek tulajdonosainak segítségével, dán technológiával készül nagy dobásra Dél-Szlovákiában. 

 

A hírhedt dánokról a szlovák sajtó egy része úgy ír, mint akik megmentették a pusztulóban lévő szövetkezeteket. Ez azért erős túlzás, mert a szinte teljesen automatizált sertéstenyésztő rendszer munkahelyeket nem nagyon hozott létre, de elképesztő módon szennyezi a felszín alatti vizeket a Csallóközben (hiába a Lex Csallóköz, ha nincs, aki betartassa), miközben vidékiek ingatlanjai értéktelenedtek el a messzire terjengő bűz miatt.

 

Legutóbb Gúta mellett borzolták a kedélyeket egy újabb gigasertéstelep terveivel, ám a lakossági ellenállás miatt egyelőre hiába próbálkoznak. A komáromi új híd azonban hamarosan elkészül, ami új távlatok nyithatna a sertéshús kereskedelmében, a dánok azonban a jelek szerint nem tudják meglovagolni a lehetőséget. A Világi Oszkár – Ján Sabol párosnak lehet hogy sikerül.

 hirdetes_300x300  

 

Húszezer sertés

 

A Denník E (a Denník N gazdasági lapja) információi szerint a számos mezőgazdasági érdekeltséget is birtokló Világi Oszkár üzlettársával, Ján Sabollal közösen nagy projektre készülnek. Dán tanácsadók segítségével dán technológiával akarnak sertéseket tenyészteni Dél-Szlovákiában, hogy aztán azok a Világi érdekeltségébe tartozó Istermeat húsfeldolgozóban kössenek ki.

 

A mostani hírek szerint 20 ezer állatról van szó, amely megkövetelte az Istermeat kapacitásainak bővjtését is. Erre a célra 4,1 millió eurós uniós forrást kaptak Világiék, úgy, hogy kötelezték magukat: a Szlovákiában felnevelt állatokat Szlovákiában dolgozzák fel, a húst itt értékesítik. A pénzt farmok bővítésére, a húsüzem modernizálására és két hentesüzlet – a nagymegyeri és dunaszerdahelyi – felújítására költhetik el.

 

A hírek szerint ez a támogatás egyébként bőven a legnagyobb, amelyet Világi és Sabol eddig ezen a téren kapott. Az Istermeat modernizálására 2 milliót, a farmokra pedig 2,1 millió eurót költhetnek.

 

Mi van a háttérben?

 

A Denník E értesülései szerint Sabolék és Világi is fel fogják használni a projekt során a dán tapasztalatokat, mégpedig úgy, hogy a Felvidéken tevékenykedő dán sertéstelepektől fogják megvásárolni a kismalacokat, melyeket aztán nagyjából dán mintára fognak etetni, nevelni.

 

A dánok állítólag azért osztják meg „sikerük titkát” Világiékkal, mert a hazai piac nem túl telített, így nem is tartanak a konkurenciától. Mi azért megjegyezzük, hogy a dánokkal szemben olyan nagy a lakossági ellenállás (a gazdák részéről is), hogy egyre szűkül a mozgásterük. A gazdatüntetések óta egyre rosszabb a sajtóvisszhangjuk is.

 

Világi és Sabol egyébként nem most kezdenek először közös üzletbe. Sabol többek között bioüzemanyagokkal is foglalkozik, amit már hosszabb ideje a Slovnaftnak ad el, amit ugye Világi Oszkár vezet.

 

Napjainkban a két befolyásos üzletember közösen tulajdonol egy nagy mezőgazdasági csoportot, az Exata Groupot, amelyet a hazai mezőgazdaság egyik legerősebb játékosának tartanak. Országszerte, Dunaszerdahelytől Nagymihályig több farm is hozzájuk tartozik mintegy 29 ezer hektárnyi földterülettel együtt.

 

Az Exata Groupot eredetileg Sabol alapította több szövetkezet felvásárlásával, később azonban Világi is betársult hozzá.

 

Sabol portfóliójába a mezőgazdaságon és a bioüzemanyagokkal való kereskedésen kívül beletartozik még a szeszes és alkoholmentes italok gyártása, valamint fuvarozás is. Ezen felül kisebb részesedése van a legnagyobb hazai gyógyszergyárban, a galgóci Saneca Pharmaceuticals-ban is.

 

Világi a szövetkezetek felvásárlásán túl aktív az energetikában, nyomdája is van, hotelt, éttermet üzemeltet, jelen van az élelmiszeriparban – az Istermeaton kívül az Euromilk is az övé. Nem hivatalosan hozzá tartozik a Csíki Sör, Párkány mellet pedig nemrégiben borászatot is indított. Ehhez jön hozzá a Slovnaftban és a Molban való szerepe, valamint a DAC.

 

Körkép.sk, e.dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.