Nyitókép forrása: seenews.com

 

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsi száma az Európai Unióban éves összevetésben részben annak a hatására, hogy néhány EU-országban változtak az adók, és emiatt sokan előrehozták autóvásárlásaikat decemberre.

 

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden azt közölte, hogy a januárban forgalomba helyezett autók száma 7,5 százalékkal, 956 ezer 779-re csökkent.

 

Az új autók iránt januárban mind a négy vezető uniós járműpiacon csökkent a kereslet, Franciaországban 13,4 százalékkal, Spanyolországban 7,6 százalékkal, Németországban 7,3 százalékkal, Olaszországban pedig 5,9 százalékkal esett vissza éves összevetésben.

 hirdetes_810x300  

 

Az ACEA kimutatása szerint a legnagyobb mértékben Litvániában nőtt a januárban forgalomba helyezett új autók száma, 35,1 százalékkal 4238-ra emelkedett.

 

Magyarországon 10 ezer 113 új autót adtak el, ami 4,1 százalékkal több az egy évvel korábbi 9717-nél.

 

A legnagyobb januári visszaesést az eladásokban Svédországban jegyezték fel, ahol a múlt hónapban 16 ezer 798 új autó került forgalomba, 18 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

 

Szlovákiában januárban 6733 új gépkocsit adtak el, ami tavaly januárhoz képest -5,12 százalékos visszaesést jelent.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!