Összeomolhat a vasúti közlekedés Komárom és Pozsony között. Lejár a RegioJet szerződése, a jövő Érsekék miatt bizonytalan - Körkép.sk
Zalán
  • HUF: 380.38
  • USD: 1.08
  • 9 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Összeomolhat a vasúti közlekedés Komárom és Pozsony között. Lejár a RegioJet szerződése, a jövő Érsekék miatt bizonytalan

Az Érsek Árpád vezette közlekedésügyi minisztérium még csak nem is reagált a kérdésekre

Nyitókép: DenníkN

 

Decemberben lejár a RegioJet szerződése a naponta utasok ezrei által használt Pozsony – Komárom szakaszon. Érsek miniszter és hivatalnokai azonban elfuserálták a versenytárgyalást, mely kiválasztotta volna az új működtetőt.

 

Nyolc éve volt a közlekedésügyi minisztériumnak arra, hogy rendezze a helyzetet, mely 2020 decemberében bekövetkezik. Ekkor ér véget ugyanis az a keretszerződés, mely a RegioJet által a Komárom – Pozsony közti vasúti személyszállítást biztosítja.

 

Ez az útszakasz a leggyorsabban fejlődő vasútvonal Szlovákiában. Naponta több ezren használják a főváros és a Csallóköz egyes települései között munkába járásra, iskolába, stb.

SJE Nyílt nap

 

A fejlődés az elmúlt időszakban tovább gyorsult, köszönhetően a Pozsony vonzáskörzetében megépült nagy lakóparkoknak.

 

A DenníkN cikke szerint igencsak kérdéses, mi lesz 2020. Decembere után. Az Érsek Árpád (Most-Híd) vezette közlekedésügyi minisztérium ugyanis elfuserálta az új versenytárgyalást, mely megállapította volna, mi lesz a RegioJettel való keretszerződés kifutása után.

 

Egyetlen üzemeltetőnek sem sikerült ugyanis olyan ajánlatot tenni, mely megfelelt volna a tárca követelményeinek.

 

Így tíz hónappal a jelenlegi szerződés lejárta előtt nem tudni, mi lesz. Nem ismert az sem, ki és milyen vonatok fognak járni Komáromba, mint ahogy azt sem, marad-e a jelenlegi menetrend.

 

Elrontott versenytárgyalás

 

A vasúti fuvarozók egyetértenek abban, hogy nem voltak képesek teljesíteni az Érsek és hivatalnokai által állított feltételeket. A gond a benyújtásra rendelkezésre álló túlságosan kevés idővel volt, mint ahogy az is, hogy Érsek modern, kétemeletes vasúti kocsikat követelt, de ilyenből csak nagyon kevés szereplőnek van a piacon.

 

A Szlovák Állami Vasúttársaság felszólította a közlekedésügyi tárcát, hogy írjon ki új versenytárgyalást. A RegioJet szintén a feltételek megváltoztatására szólított fel. Ők voltak az egyedüliek, akik legalább formálisan bejelentkeztek a versenyre, de az elvárásoknak ők sem tudtak eleget tenni.

 

A Közlekedésügyi és Gazdasági Intézet (Inštitút pre dopravu a hospodárstvo) azt is észrevette, hogy Érsekék furcsa mód kevesebb járatra adtak be igényt, mint van jelenleg.

 

 „A Csallóközben megnövekedett vonatozási igényre nem új járatokkal reagáltak, hanem azok részbeni megszüntetésével, a járatsűrűség csökkentésével és a közlekedés lassításával,“

 

 

A DenníkN szerette volna megtudni, mi az Érsek Árpád vezette közlekedésügyi minisztérium álláspontja az ügyben, de Karolína Ducká szóvivő még csak nem is reagált a kérdésekre.

 

Ami már most biztos, hogy új versenytárgyalásra már nincs elég idő, hiszen legutóbb a RegioJetnek 14 hónapja volt arra, hogy beszerezze a szükséges szerelvényeket, felbérelje a mozdonyvezetőket, kiiskolázza a munkatársakat, és felállítsa az értékesítési rendszert. Mindez akkor történt, amikor ötször kevesebb utas volt ezen a vonalon, mint most.

 

A Pozsony – Komárom szakaszt évente négy millió személy használja. Az új üzemeltetőnek legalább egy évre, ideális esetben két évre lenne szükséges a megfelelő ajánlat benyújtására.

 

Első látásra az egyedüli megoldás a RegioJettel való együttműködés meghosszabbítása tűnik. Csakhogy ez sem olyan egyszerű, a vasúti üzemeltetőnek ugyanis szintén csak bérbe vannak véve a szerelvényei bizonyos időre. Mivel nincs új keretszerződés, a jövő ilyen szempontból is bizonytalan.

 

A témával bővebben a DenníkN cikke foglalkozik.

 

DenníkN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket