Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

Zsinórban második hónapja csökkent az európai irányadó kőolaj, a Brent piaci ára, várhatóan a február utolsó napjáig nem következik be trendforduló. Hasonló esetre két éve nem került sor.

 

A kőolaj piaci árát a kereskedelmi háború és Brexit bizonytalanságai lökik lefelé, illetve újabban az amerikai jegybank, a FED szigorítási intézkedései is negatív hatást gyakoroltak a fekete arany árára.

 

A kőolaj piaci árának közel 20 százalékos csökkenése az elmúlt két hónapban olcsóbb üzemenayagot eredményezett Szlovákiában is. A 95-ös benzin literje átlagban 1,288 euróba került február második hetében (utoljára egy éve volt ennyire olcsó). A gázolaj literje 1,184 euróba került a hónap második hetében, ami 59 hetes minimumnak számít.

 hirdetes_810x300  

 

A globális gazdasági recessziótól való félelmek miatt a kőolajkészleteket kiárusítják, a megnövekedett kínálat pedig lenyomja az árakat. Ezt tapasztaljuk most. Ehhez még hozzájárul a koronavírus okán megtorpan kínai fogyasztás is – Kína a világ kőolajkínálatának 14 százalékát szívja fel.

 

A szakértők szerint már most egyértelműen látszik, hogy a globális GDP nagysága idén elmarad majd a tavalyitól, ami további olajárcsökkenést jelenthet. Kérdés, mennyire érezzük majd meg az üzemanyagok árában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!