Nyitókép forrása: noviny.sk

 

2008 óta nem volt olyan nehéz hetük a tőzsdéknek, mint most. A koronavírus európai terjedése alaposan megtépázta a piacokat és elképesztő módon megnövelte a recessziótól való félelmeket az EU-ban és az Egyesült Államokban.

 

Zuhan a dollár és a forint is, ez utóbbi 340,5 EUR/HUF árfolyamon is járt. A pánik minden európai országra kiterjedt, miután pénteken reggel arra ébredt a világ, hogy néhány óra alatt újabb 10 országban jelent meg a koronavírus. A Reuters által megszólaltatott szakértő szerint a piacok az ilyen járványok okozta problémákkal alapesetben képesek megbirkózni, amennyiben látják a fényt az alagút végén, csakhogy jelenleg senki nem tudja meddig tart a krízis és milyen súlyos lesz.

 

Az európai tőzsdék masszív zuhanással indították a pénteki napot, a bankértékpapírok árfolyama szinte kivétel nélkül negatívba fordult, ám sokkal nagyobb veszteségeket kénytelen elszenvedni az autógyártók részvényei. A Volkswagen papírjaonak árfolyama 3,88 százalékkal esett vissza, a Renaulté 3,8 százalékkal.

 hirdetes_810x300  

 

Nem csoda, amennyiben európai járvánnyá fajul a koronavírus, akkor az Kínához hasonlóan problémákat fog okozni a termelésben, a gyárak és a munkahelyek mindennapi működésében.

 

Ütik a légitársaságokat és az autógyárakat is

 

A európai tőzsdék pénteki nyitásának abszolút vesztesei a légitársaságok, akiknek várható mélyrepülését már napokkal ezelőtt elkezdték beárazni a piaci szereplők. A Ryanair péntek reggelre 3,24, a Lufthansa 3,95, a WizzAir 4,81, az Air France 4,09 százalékos esést könyvelhetett el.

 

Az olajár is csökkenőben van, több mint egy éves minimumra süllyedt az irányadó Brent és WTI olaj ára. A zuhanást az a félelem táplálja, hogy a koronavírus recesszióba taszítja a világgazdaságot, így nem lesz kereslet az olajra, sokan most próbálják eladni készleteiket az árupiacon.

 

Közben Németországban újabb tartományokat ért el a koronavírus: péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket – közölte az MTI. Németországban így a fertőzöttek száma 32-re emelkedett, zömében olyan személyekről van szó, akik az elmúlt hetekben (tehát a lappangási időben) jártak Olaszországban. A 16 német tartomány közül hatban van már koronavírusos eset.

 

Kínában mérséklődni látszik a járvány, péntekre virradóra „csak” 327 új megbetegedést és 44 új halálesetet jelentettek, ami a legkisebb növekedést jelenti az elmúlt 30 napban. Kínában jelenlet 36 ezer felgyógyult embert tartanak számon, a fertőzöttek száma jelenleg 78 824, fő. A járvány kitörése óta eltelt időben a megerősített halálos áldozatok száma Kínában 2788 fő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!