Nyitókép forrása: kafkadesk.org

 

A foglalkoztatás 2014 óta folyamatosan bővült Szlovákiában, a trend azonban megtörni látszik. Bár még mindig bővül a foglalkoztatás, csak a korábbi értékek töredékével. Tavaly például az elmúlt öt év leggyengébb növekedési ütemét produkálta (7 százalék).

 

A Hospodárske Noviny elemzése ráadásul kiemeli, hogy az olyan ágazatokban, mint a kereskedelem és az építőipar nem hogy nőtt volna a foglalkoztatás, hanem éppen ellenkezőleg: munkahelyek szűntek meg.

 

A munkahelyek magánszektorban történő lemorzsolódását jórészt a közszféra állománybővülése ellensúlyozta.

 hirdetes_810x300  

 

A gazdasági nehézségek hátterében továbbra is Németország áll, amelynek piaci pozícióját megtépázta az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az autók iránti globális kereslet visszaesése. A koronavírus hatásai még ezután gyűrűznek majd be a különböző ágazatokon keresztül a szlovák gazdaságba is.

 

Ha Németország tüsszent egyet, egész Európa beleremeg, és ez a mondás most fokozottan igaz.

 

Felszínre került súlyos ellentmondások

 

A jelenlegi gazdasági várakozások beépülnek a cégek terveibe. Például már nem számolnak új munkahelyek kialakításával, mert nem látják, hogy lenne értelme növelni a termelési kapacitást. Egyszerűen fogalmazva a cégek úgy látják, hogy a jó időknek vége. A Manpower humán erőforrás-elemző vállalat munkaerőpiaci indexe ennek megfelelően idén év elején hat éve nem látott mélységekbe esett vissza.

 

A gazdaság állapota felszínre hozott egy sor ellentmondást, amit az elmúlt kormányzatok mulasztásai és nemtörődömsége okoztak az ágazatokban. Például egyszerre van munkaerőhiány nyugaton, és kétszámjegyű munkanélküliség keleten. Vagy a foglalkoztatás elérte a maximumát, de a munkanélküliségi ráta (a történelmi minimum ellenére is) a legmagasabb a visegrádi országok körében.

 

Ez részben a nem megfelelő képesítéssel rendelkező munkaerőre is visszavezethető, ami viszont az oktatásügy és főleg a szakközépiskolai képzések fejlesztésének hiányával magyarázható.

 

Elszalasztott lehetőségek

 

Az egyetlen megoldás az lenne, ha a gyártósorokról az emberek tömegesen találnának munkát a szolgáltatások piacán. Probléma az, hogy erre sem a szlovák politika, sem az oktatás nem készült fel. A magasabb hozzáadott-értékű foglalkoztatás bevezetéséhez a kutatás-fejlesztés területén kellett volna eredményeket produkálni, ám Szlovákiára igen jellemző módon, a K+F és az innováció pénzügyi támogatása elvérzett olyan vállalatok előnyben részesítésén, akiknek semmi köze nem volt a kutatás-fejlesztéshez, vagy egyáltalán nem a kellő területen dolgoztak.

 

Az új kormánynak nem lesz egyszerű dolga, ha ezt a problémát meg akarja oldani. Főleg, hogy a koronavírus-járvány hatalmas hullámokat fog csapni, és alapjaiban rengeti majd meg a szlovák gazdaságot is. Arról nem is beszélve, hogy a szlovákiai ipar szinte kizárólag egyetlen ágazatra, az autógyártásra épült fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!