Nyitókép forrása: euractiv.com

 

A koronavírus nem csak a turizmusra leginkább támaszkodó országok egyikét tarolta le. Olaszország egyúttal a legnagyobb államadóssággal rendelkező európai ország, amely az elmúlt években folyamatosan téma volt Brüsszelben és az eurozónóban.

 

A koronavírus nem csak a turizmusát tépázza meg, de növeli a munkanélküliséget és a visszafizetetlen hitelek mennyiségét egy olyan országban, amelynek bankrendszerre eddig is pengeélen táncolt a rengeteg „rossz besorolású” kölcsön miatt.

 

A koronavírus okozta károkat ráadásul már most beárazza a piac, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Olaszország jóval keményebb kockázati felárat lesz kénytelen fizetni a pénzpiacról felvett hitelekért. Ez már csak azért is veszélyes, mert Olaszországnak idén 255 milliárd eurónyi kötvénye jár le, vagyis ennyi tőkét és kamatot kellene letörlesztenie. E szám mellett a nemrég elfogadott 25 milliárdos gazdasági kormányzati mentőöv nevetséges próbálkozásnak tűnik csak.

 hirdetes_810x300  

 

Egy szerencsétlen elszólás

 

És ha mindez nem lenne elég, ellenségek helyett olyan barátokat tudhat maga mellett Róma, mint az Európai Központi Bank és annak új elnöke, a korábban IMF-ben ténykedő Christine Lagarde. Ő ugyanis azt találta mondani a minap, hogy az EKB „nem azért van, hogy leszorítsa a kockázati felárakat”. Ez a befektetők fejében azt jelentette, hogy az EKB nem minden körülmények között menti meg Olaszországot attól, hogy gazdasága bedőljön a koronavírus és visszafizetendő hitelek súlya alatt.

 

Az EKB hiába próbálta enyhíteni Lagarde kijelentését egy sor nyilatkozattal és tévés elemző-műsorral, a szellem kiszabadult a palackból, és napok alatt elképesztő kötvényeladási hullám indult meg az olaszok rovására. Olaszország jelenleg csak olyan kamat ellenében vehet fel kötvény formájú hitelt a piacon, mint utoljára 1994-ben.

 

Olaszország eddig is az eurozóna leggyengébb láncszeme volt. Emlékezzünk csak vissza, mekkora nyomás alá helyezték az előző, még Matteo Salvini részvételével működő római kormányt csak azért, mert a tervezettnél nagyobb, de még határon belüli költségvetési hiánnyal állította össze az idei költségvetést. Nem ok nélkül. Az elszálló költségvetési hiány rossz üzenet lett volna a befektetők felé. Csakhogy a koronavírus deficit nélkül is megtette a hatását.

 

Az európai összetartozás próbája

 

Az olasz bankok nyögik az olasz államadósság egy hatodát (388 milliárd eurónyi kötvényt), a kockázati felár emelkedése így csökkenti a likviditásukat és tőkestabilitásukat is. A legrosszabb forgatókönyv szerint egy újabb euró-hitelválság bontakozhat ki, amelyet az eurozóna országai csak közösen és csak súlyos anyagi áldozatok árán tudnak majd megelőzni vagy lecsillapítani.

 

Az új helyzet ismét felerősítheti – az Olaszországban egyébként kifejezetten hangos – a közös valuta létjogosultságát megkérdőjelező hangokat. Főleg azért, mert az olasz adósságtömeg nagysága 2400 milliárd euró, miközben az uniós „állandó mentőalap” kapacitása ennek még a harmadát sem éri el (700 milliárd euró).

 

A koronavírus járvány lecsengése után azt fogjuk tehát látni, hogy a fertőzés ismét csak a közös pénznem sérülékenységére mutatott rá egy olyan időszakban, amikor az EU még meg sem békült a Brexit gondolatával, és gazdasági recesszió felé araszol.

 

Persze, ez nem jelenti azt, hogy a koronavírus elvonulása után az eurozóna szétesik. Csak azt, hogy nagyon nehéz kérdésekre kell majd választ adni, főleg a tagállamok egymás melletti kiállása kapcsán. Ha Németország és Csehország az uniós szolidaritásra fittyet hányva maszk-szállítmányokat tartóztat fel járvány idején, vajon mennyire lesznek szolidárisak a magukat csőd szélére sodró olaszokkal szemben az északi és keleti tagállamok, ha saját adófizetőiket kell eladósítaniuk az olaszok megmentéséért?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.