Nyitókép: eduworld.sk

 

A koronavírusjárvány terjedése óta a Szociális Biztosító egyszerűsített eljárásban fogadja a szülők kérvényeit, melyek arra hivatottak, hogy a bezárt oktatási intézményekből hazaküldött gyermekekkel ún. betegellátási módban otthon maradhassanak.

 

Már a kezdetektől két módon lehetett kérvényezni az ún. OČR-t, tehát a beteggondozást a gyermekek mellé. Az egyik verzió a 11 évnél fiatalabb gyermekek szüleinek szólt – itt nincs szükség a gyermekorvos igazolására. A másik esetben, a 11 évesnél idősebb gyermekkel csak akkor maradhat otthon a szülő, ha a gyermekorvos indokoltnak tartja azt a gyermek egészségi állapota alapján.

 

A kérvényeket elég e-mailben vagy postán beküldeni a Szociális Biztosítóba, aki 10 nap után automatikusan meghosszabbítja azt egészen addig, amíg a szülő nem kérvényezi felfüggesztését, vagy az iskolák, óvodák meg nem nyitnak.

 hirdetes_400x285  

 

Azon szülők, akik korábban éltek a lehetőséggel, vagy jelenleg is otthon vannak gyermekükkel, kötelesek egy becsületbeli nyilatkozatot is eljuttatni a Szociális Biztosítóba. Mivel újonnan a szülők már válthatják egymást a beteggondozás során, a biztosítónak szüksége van arra, hogy tudja, melyik szülő meddig maradt otthon gyermekével.

 

A becsületbeli nyilatkozatot minden szülőnek egyénileg kell beadnia az adott hónap végéig, melyben kérvényezte a betegellátási támogatást.

 

Késés esetén a támogatás kifizetésére való jog nem szűnik meg, azonban addig nem kerül kifizetésre, amíg nem kapja meg a biztosító a nyilatkozatot.

 

A kérvény itt érhető el.

 

Ön még nem kérvényezte gyermeke beteggondozását a bezárt ovi, iskola miatt? Így kérvényezheti, hogy otthon lehessen vele!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.