Nyitókép: reprofoto/hnonline.sk

 

Igor Matovič kormányfő (OĽaNO) vasárnap délelőtt bemutatta kormánya első gazdasági intézkedéseit, melyekkel a koronavírusjárvány negatív hatásait szeretnék ellensúlyozni.

 

A kormányfőn kívül a sajtótájékoztatón részt vett még Eduard Héger pénzügyminiszter, Milan Krajniak munkaügyi miniszter, Veronika Remišová informatizációért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes, Richard Sulík gazdasági miniszter és Boris Kollár házelnök.

 

Az új kabinet 7 pontból álló intézkedéscsomagot mutatott be, mely „elsősegély”-ként lett megjelölve.

 hirdetes_810x300  

 

Igor Matovič kiemelte, hogy elsősorban azoknak szeretnének most intézkedéseikkel segíteni, akiket akaratukon kívül kerültek nehéz helyzetbe – legyen szó alkalmazottról, egyéni vállalkozóról, vagy vállalatról.

 

Az állam kifizeti a bér 80 százalékát azon munkásoknak, akik munkáltatója kénytelen volt a válságstáb intézkedései miatt bezárni.

 

Azon egyéni vállalkozóknak (az alkalmazottaikat is beleértve), akiknek a krízishelyzet miatt csökkent a forgalma, az állam támogatást nyújt a forgalomcsökkenés mértékéhez igazítva. Áprilisra több mint 20 százalékos forgalomcsökkenés esetén 180 euróval, 40 százalékos forgalomcsökkenés esetén 300 euróval, 60 százalékos forgalomcsökkenés esetén 420 euróval, 80 százalékos forgalomcsökkenésnél 540 euróval.

 

Havonta 500 millió euró értékben nyújtanak a bankoknak garanciát, hogy képesek legyenek átfinanszírozni szükségleteiket. A bankgaranciát az elképzelés szerint a bankok továbbíthatják a vállalkozóknak.

 

A karanténban lévő munkások és a gyerekeikkel otthonmaradó szülőknek egységesen a bruttó bér 55 százalékát fizetik át.

 

Márciusra 20 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél, áprilisra pedig 40 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél elnapolják a kötelező elvezetések (egészségügyi biztosítás, Szociális Biztosítóba befizetendő biztosítások) befizetését.

 

Márciusra 20 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél, áprilisra pedig 40 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél elodázható az adóelőleg befizetése.

 

Az állam lehetővé teszi a 2014-es évig visszamenőleg a nem érvényesített adóveszteség beszámolását.

 

forrás: hnonline.sk

 

Milan Krajniak munkaügyi miniszter elmondta, hogy az intézkedéscsomag első pontjának köszönhetően a munkások megkapják bérük nagy részét, a munkáltató pedig nem szorul rá feltétlenül arra, hogy elbocsássa munkásait. Az intézkedés mintegy 800-ezer alkalmazottat és 200-ezer egyéni vállalkozót érint. A kérvényeket jövő hét hétfőtől kezdhetik elküldeni a vonatkozó hivatalnak, a támogatásokat pedig április 15-ig elkezdik átfizetni.

 

Richard Sulík gazdasági miniszter elégedettségének adott hangot az első gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban. Egyúttal biztosította a munkáltatókat, hogy nem hagyják őket magukra. Sulík arra kértmindenkit, hogy amennyire lehet, próbálják mág elkerülni az elbocsájtásokat.

 

Veronika Remišová jelezte, hogy az intézkedések több milliárd euróba kerülnek majd, és mivel az előző kormánygarnitúra nem megfelelően gazdálkodott, így alternatív források után néznek – intenzíven tárgyalnak az EU-val is.

 

Boris Kollár házelnök hangsúlyozta, hogy „mindannyian egy hajóban evezünk, senki sem marad segítség nélkül”. A házelnök jelezte, hogy az ellenzék is hozzájárulhat a károk enyhítéséhez ha értelmes ötletekkel áll elő. A jövő hét folyamán Kollár ismét összehívja a parlamentet.

 

Eduard Héger pénzügyminiszter elmondta, hogy a most prezentált intézkedéscsomag havonta egy milliárd euróba kerül majd. A bankgaranciák esetében havi félmilliárd euróról van szó. Héger kijelentette, hogy minden euróra figyelni fognak, hogy a legeffektívebb módon használják fel.

 

Igor Matovič elmondta, hogy kölcsönfelvételi kéréssel fordult az Európai Központi Bankhoz (ECB). „Üres a kamra” – ismételte meg néhányszor a kormányfő.

 

Újságírói kérdésre a kormányfő elmondta, hogy az intézkedéseket a kormány több tucat vállalkozóval egyeztetett, nem légből kapott ötletekkel álltak elő. Eduard Héger hozzátette, hogy az elmúlt héten azon szövetségek, tömörülések is lehetőséget kaptak a véleménynyilvánításra, akik idáig meg sem közelíthették a kormányhivatal épületét.

 

Matovič a munkáltatóknak címezve elmondta, hogy a bértámogatás csak abban az esetben érvényes, ha nem mondanak fel alkalmazottaiknak, a felmondási időben lévő alkalmazottak bérét nem fizeti át az állam.

 

A kormányfő arról is beszámolt, hogy a nagy munkáltatók legfeljebb havi 200-euróig kérhetnek bértámogatást a kormánytól.

 

A vonatkozó törvények várhatóan hétfőn kerülnek bemutatásra, kedden történik meg a kormány általi jóváhagyás, majd délután a parlamenti szavazások. Az egyes intézkedésekről, és ezek feltételeiről amint megjelenik a kormány oldalán, bővebben is tájékoztatunk!

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Szlovák gazdasági intézkedések: Most nincs helye a 13. nyugdíj követelésének. A külföldön rekedt polgárok is folyamatosan térnek haza

 

Sulík: Nem tartok a hosszútávú recessziótól, ez inkább egy rövidtávú sokk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.