Nyitókép forrása: CNBC,com

 

Az Egyesült Államokban a legfrissebb előrejelzések szerint a koronavírus-járvány miatt legkevesebb 47 millió álláshelyet törölhet el az USA-ban – írja a CNBC. Legalábbis így vélik az jegybank amerikai megfelelője, a FED gazdasági szakértői szerint.

 

Ez a szám a legrosszabb forgatókönyvhöz készül, és a gyakorlatban 32,1 százalékos munkanélküliséget jelent. Még a nagy világgazdasági válság idején sem volt ekkora állástalanság, akkor 24,9 százalékos volt az munkanélküliek aránya.

 

Ráadásul, ha az olyan „fizikai kontaktusra” utalt személyeket is beleszámítják a statisztikába, mint a borbély, a fodrász, a légiutaskísérők és vendéglátásban és étkezdékben dolgozók, akkor az állástalanok száma elérheti az 52,8 millió embert is.

 

 hirdetes_810x300  

A szakik megjegyzik, hogy hasonlóan brutális sokkhatás az elmúlt száz évben nem érte az Egyesült Államokat. Azt is hozzátették, hogy az előrejelzés nem számolt azzal, hogy lehetnek a rendszerből teljesen eltűnő munkavállalók (nem jelennek meg a statisztikában), ahogy nem kalkulálták bele a kormány esetleges válságkezelő intézkedéseit sem.

 

Az elemzés nem véletlenül készült el épp most: a március 22-ével végződő héten az amerikai munkaügyi hivatalok jelentése szerint 3,3 millió jelentkezett be munkanélküli segélyért. Ez a szám négyszer nagyobb, mint az eddigi, 1982-ben felállított rekord. Erre a hétre azt jósolják, hogy újabb 2,65 millió ember veteti magát nyilvántartásba az Egyesült Államokban.

 

A németek közel sem ennyire pesszimisták

 

A német Gazdasági Szakértők Tanácsa kevésbé pesszimista. Elismerik ugyan, hogy a német gazdaság idén recesszióba süllyed, de 2021-re már kilábalást jósolnak – feltéve, hogy a koronavírus-járvány nyárig lezárul.

 

Jelenleg egész szektorok kerültek Németországban is tetszhalott állapotba.

 

A szakik szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az lesz, hogy idén a német GDP 2,8 százalékkal visszaesik, de jövőre már 3,7 százalékkal fog hasítani.

 

A munkanélküliség előrejelzésével azonban rendkívül óvatosan bánnak  az európaiak. A németek a kurzabeit gyakorlatában bíznak, Európa több országában is átvették az elvet (köztük Szlovákiában is. Vagyis, az állam átfizeti a munkáltatónak a bér egy részét vagy akár egészét is, feltéve, hogy a cég megtartja az adott álláshelyet. Ennek ellenére a szakik azt jósolják, hogy a jelenlegi 7,1 százalékosról 10 százalékosra fog emelkedni az eurozóna munkanélküliségi rátája márciusra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!