Nyitókép forrása: businessinsider.com

 

A múlt héten berobbant a hír, hogy az Egyesült Államokban március utolsó előtti hetében 3,3 millió ember veszítette el munkáját és jelentkezett be munkanélküli segélyért. Ez a szám négyszerese volt az addig, 1982-ben felállított rekordnak. A szakértőket is meglepte ez a szám, a példátlan gazdasági válság ellenére nem számítottak ekkora ugrásra, de elismerték, hogy ez a hatalmas szám megismétlődhet március utolsó hetében is. Megint tévedtek.

 

Az utolsó héten ugyanis nem megismétlődött az új rekord, hanem megduplázódott, így két hét alatt összesen 10 millió ember veszítette el munkáját az USA-ban, pontosabban ennyien jelentkeztek be segélyért. Vannak azonban akik szerint a valós adatok még ennél is rosszabbak, mert sok adatot még ezen a héten sem sikerült bevinni a központi rendszerbe.

 

A mostani szám nem azért jelentett pofont az amerikaiak számára, mert nagy, hanem mert elképesztően meredek munkanélküliség-növekedést jelez előre. Emiatt jelenleg elég optimistának tűnik az a forgatókönyv, amit a jegybanki feladatokat ellátó FED szakemberei dolgoztak ki. Eszerint az amerikai munkanélküliek száma 51 millió felett lesz, az állástalanok aránya így 32 százalékra kúszik fel, a GDP fele pedig megy a levesbe.

 hirdetes_300x300  

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.
A grafikon az Amerikában munkanélküli segélyért folyamodók számának változását mutatja. Forrás: yahoo

 

Az amerikai kongresszus nemrégiben egy 2 ezer milliárd dolláros mentőcsomagot fogadott el, amelynek keretében kibővítették a munkanélküliségi segélyre jogosultak körét, és kitolták a segélyezés időtartamát is.

 

A CareeBuilder adatai szerint a munkanélkülivé válók között a legnagyobb számban csaposok, atlétikai edzők és pincérek vannak. Nem csoda. A kocsmák, éttermek, sportközpontok, gyorséttermek az elsők között zárták be kapuikat a járvány kibontakozása után.

 

A két nappal ezelőtti adatok szerint 630 ezer üzleti egység zárta be kapuit eddig, és szinte biztos, hogy legtöbbjük képtelen lesz kifizetni az április bérleti díjaikat (mivelhogy az alkalmazottaiktól már megváltak). Csak a bérleti díjak piacán mintegy 430 milliárd dolláros veszteség várható a második negyedévben.

 

A munkanélküliség önmagában is társadalmi feszültségekhez vezet, ám az USA-ban más szempontokat is figyelembe kell venni. Az a bérek közti különbség, amit az elmúlt tíz évben sikerült a leszakadó társadalmi csoportok javára ledolgozni, most egy csapásra semmivé foszlott. Ennek pedig elkerülhetetlen politikai következményei lesznek. Az USA-ban november 3-án választják meg az új elnököt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!