Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta javaslatcsomagját, mely a „szolidaritás elve alapján” segítene a tagállamoknak a koronaválság negatív hatásainak csökkentésében. Ennek fényében Szlovákia felhasználhatná azt a mintegy 4 milliárd eurót, amit eddig nem hívott le az EU-s támogatási rendszerből.

 

Frissítve 2020.04.02, 18:52

 

„Ez a csomag annak a bizonyítéka, hogy az EU gyorsan és célzottan tud eljárni. Szlovákia szemszögéből főleg az a javaslat a fontos, ami alapjában azonnal lehetővé teszi több mint négy milliárd eddig le nem hívott EU-támogatás mobilizálását”

 

 hirdetes_300x300  

nyilatkozta a javaslattal kapcsolatban Peter Javorčík, Szlovákia EU-s állandó képviseletének vezetője.

 

Az USA-ban 47 millió munkanélkülire számítanak, a németek a jövő évre már a gazdasági fellendülésben bíznak

 

Javorčík hangsúlyozta, hogy ennek köszönhetően a szlovák kormány az aktuális válsághelyzetben gyorsan és flexibilisen tudja átcsoportosítani a segítséget oda, ahol a leginkább szükség van rá.

 

Javorčík díjazta az EB kezdeményezését, hogy létrehozza a szolidaritási intézkedését (SURE) 100 milliárd euró értékben, amely az EU-tagállamokban dolgozó alkalmazottaknak segítene megtartani bevételeiket, a vállalatoknak pedig életben maradni.

 

„Fontos a munkanélküliség kockázatának enyhítését célzó új intézkedési javaslat, az ún. SURE. Ezen keresztül az EB kölcsönöket nyújtana a tagállamoknak a munkahelyek megtartására, és segíteni tudna a cégeknek és vállalkozóknak túlélni ezt a nehéz időszakot, hogy ne kelljen elbocsájtaniuk, és így megőrizhető lenne a munkahelyek lehető legnagyobb része”

 

jellemezte a javaslatot Javorčík.

 

Megint azok sírnak, akik a legkevesebbet kockáztatják

 

Veronika Remišová informatizációért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy Szlovákia úgy használhatja fel a koronaválság enyhítésére a nem leszerződött EU-támogatásokat, hogy azt 100 százalékban az EU biztosítja, tehát Szlovákia nem fizet önrészt.

 

„Jelenleg azon dolgozunk, hogy behatároljuk, hol vannak szabad források, melyik felhívások feleslegesek és melyeket tudjuk megszüntetni”

 

nyilatkozta Remišová.

 

dennikn.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!