Nyitókép forrása: refresher.sk

 

Mióta a kormány gazdasági intézkedésekkel próbálja tompítani a koronavírus okozta gazdasági zuhanás hatását, a nagyvállalatok és a velük szimpatizáló sajtó azért ostorozza, mert csak annyi támogatásra jogosultak, mint a kis- és közepes vállalkozások. Ez most megváltozik, Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a közrádió Szombati Párbeszéd című műsorában belengette az emelt pénzügyi támogatást a nagyvállalatok számára is.

 

Elsősorban arról az állami támogatásról van szó, amelyet a kormány a munkahelyek megőrzése érdekében fogadott el. Ennek mértéke az egyszemélyes, a mikro- (9 alkalmazottig), a kis- (10-49 alkalmazott) és a közepes vállalkozásokra (50-249) van rászabva. Vagyis, minden megtartott alkalmazott bruttó béréből 80 százalékot átvállal az állam, de legfeljebb összesen 200 ezer eurót fizet át.

 

A nagy cégeknél azonban a bérköltségek jóval nagyobb méreteket öltenek. Az 500 legnagyobb munkáltatót csoportosító Klub 500 azonnal tiltakozásba is kezdett, mondván, hogy ha nem kapnak német mintájú „kurzarbeit” támogatást (ez hasonló, mint a fenti intézkedés, csak jóval magasabb az összkiadás felső határa), tömeges elbocsátásokba kezdenek.

 hirdetes_810x300  

 

„Érdekes, hogy az államot nem zavarja, ha a nagyvállalat havonta 10-szer 100-szor többet vezet el adók és járulékok formájában, mint a kormány által meghatározott limit”

 

méltatlankodott Tibor Gregor, a Klub 500 ügyvezető igazgatója. Azt már elfelejtette megemlíteni, hogy Szlovákiában a nagyvállalatok a múltban jelentős összegeket kaptak állami támogatások és ösztönzők formájában, sok esetben munkahelyek megtartására is, nem csak új munkahelyek teremtésére.

 

A KKV számára felkínált, maximálisan 200 ezer eurós felső támogatási határt nem a kormány, hanem az Európai Unió vonatkozó rendelete kényszeríti ki. Szlovákia azonban már kérvényezte ennek a határnak a kitolását.

 

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a kormány nem véletlenül a KKV-t részesítette előnyben az állami támogatásoknál. A kis- és közepes vállalkozások az egyéni vállalkozókkal együtt adják a magánszektorbeli foglalkoztatottság 60-70 százalékát. Maguk a németek is irdatlan nagyságú, egyelőre még csak tervezett 1700 milliárdos mentőcsomagjának zöme szintén a német KKV-szektort támogatja, nem elsősorban a nagyvállalatokat.

 

A kurzarbeit módszerét az Európai Unió is megpróbálja támogatni, létrehoztak erre a célra egy 100 milliárd eurós keretet, kérdés azonban, hogy összeurópai viszonylatban ez mire elég, és hogy kik lehetnek a kedvezményezettek köre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!