Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az Európai Unió kivételt adott Szlovákiának, így felső határ nélkül kaphatnak a területén tevékenykedő 250 főnél több embert foglalkoztató nagyvállalatok állami támogatást – jelentette be Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter.

 

Az EU egy korábbi rendelkezése értelmében havi 200 ezer euróban volt behatárolva a cégeknek adható állami támogatás mértéke, a Matovič-kormány ennek szellemében fogadta el a munkahelyek megőrzését szolgáló gazdasági támogatást. Ezt az EU később havi 800 ezer euróra növelte, majd most a kivétel keretében a limitet teljesen eltörölte.

 

Krajniak egyelőre nem tudott részleteket mondani a támogatásról, a hírek szerint a nagyvállalatok bértámogatásának költségeit a Szlovákia által fel nem használt 4,3 milliárd eurónyi uniós forrásból fogja fedezni. Pontosabban 85 százalékban uniós forrásból, 15 százalékból az adófizetők pénzéből.

 hirdetes_300x300  

 

A forgalomcsökkenés vagy a hatósági intézkedések miatt hazaküldött alkalmazottak bérére a cégek kérhetnek az államtól bértámogatást. Az állam legfeljebb a bruttó bér 80 százalékát fizeti át. A nagyvállalatok azért panaszkodtak, mert az eddigi 200 ezer eurós limit számukra csak a bérköltségek töredékét fedte ki. A nagyvállalatok adják a szlovák termelés nagy részét, de a magánszektorban csak a foglalkoztatás negyedét biztosítják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!