Nyitókép: hnonline.sk/illusztráció

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel a parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a bankhitelek halasztásának kérvényezését legfeljebb 9 hónapra.

 

A törvényjavaslatot a 132 jelenlévő képviselőből 88 támogatta. Nem ment át azonban a Smer kiegészítő javaslata, mely szerint a bankok nem számolhattak volna fel kamatot a halasztás idejére.

 

A bankhitel halasztását az ügyfeleknek kell kérvényezniük egy egységes űrlap kitöltésével, melyet bankjukba kell, hogy eljuttassanak. A kérvény jóváhagyása gyakorlatilag automatikusnak kellene hogy legyen, de valószínűleg azok számára lesz csak zökkenőmentes, akik idáig időben, késedelem nélkül törlesztették a hiteleket.

 hirdetes_810x300  

 

Lízingszerződésed van? A koronavírus miatt kérheted a törlesztő részlet halasztását

 

A bankok többsége már a törvény jóváhagyása előtt is lehetőséget kínált a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésére/halasztására. A most jóváhagyatott törvény annak adja meg a keretet, hogy a most átmenetileg nem kifizetett törlesztőrészletek miatt senki se kerüljön adóslistára, ami befolyásolná egy új hitel felvételénél az ügyfél bonitását.

 

A bankok a halasztás ideje alatt nem számolnak fel külön kezelési költséget, vagy más díjat (a hitelre kötött biztosításon kívül), a kamatokat azonban ez alatt is felszámolják, az ügyfelek pedig a hitel normál lejárata után fizetik ki a halasztott tőkeösszeggel együtt.

 

Mivel a nem banki hitelintézetekre ugyanaz a törvény vonatkozik, mint a bankokra, így a nem banki hitelekre is vonatkozik a törlesztőrészlet halasztásának lehetősége, igaz, náluk csak három hónap lesz a halasztható időszak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!