Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Költségvetési Felelősség Tanácsának (RRZ) legfrissebb elemzése szerint a koronavírus 2-3,2 milliárd eurós adóbevétel kiesést jokozhat. Az RRZ a jelenlegi rendkívül képlékeny helyzet miatt három forgatókönyvvel számol.

 

Szlovákiában a gazdaság jelentős része mondhatni leállt. Vagy azért, mert a közegészségügyi intézkedések miatt nem nyithatják meg az üzleteket és üzemeket, vagy azért, mert nincs kereslet a karantén miatt. Esetleg mert nem érkezik alapanyag a gyártáshoz külföldről (más országban állt le a termelés).

 

Az RRZ ezt a körülményt kiegészítette a német gazdasági kilátásokkal. Az optimista előrejelzések azzal számolnak, hogy a német gazdaság 2 százalékkal esik vissza, a német export pedig 4 százalékkal. Illetve számolnak még az ázsiai kereslet csökkenésével is (-20 százalék).

 hirdetes_810x300  

 

Optimista, közepes és pesszimista forgatókönyv

 

Mindezek alapján arra jutottak, hogy a szlovákiai gazdaság az első,

 

optimista forgatókönyv szerint 1,3 százalékos recesszióba süllyed, a második forgatókönyv szerint a GDP 5 százalékkal, a harmadik szcenárió szerint pedig 10 százalékkal esik vissza.

 

Ez nagyjából egybevág a Szlovák Nemzeti Bank korábbi elemzésével.

 

Hogy melyik forgatókönyv érvényesül, az elsősorban a járványhelyzet hosszától és külföldi lefolyásától fog függeni.

 

Az államnak komoly kiadásnövekedéssel kell számolnia. Csak a kényszerűségből otthon maradt szülők gyermekgondozási segélye havi 39 millió euróval emelkedik, miközben a befizetett járulékok miatt 44 millió bevételtől esnek el.

 

A táppénz kifizetése (ha az alkalmazottak 10 százaléka van betegállományban, ez 242 ezer embert jelent) a Szociális Biztosító kiadásai 101 millió euróval emelkednek havonta – míg tart a válság.

 

Forrás: rozpoctovarada.sk

 

Nincs ingyen a lízing és hitelmoratórium sem, ez az államnak éves szinten 226 milliójába kerül. Az egyéni vállalkozók egy részének három havi adó- és járulékhalasztása 18 hónappal 83 millió euróba kerül idén. A munkáltatók bérekre vonatkozó adó- járulékelengedése havi 81 milliójába kerül majd az államnak.

 

Van több bevételcsökkentő körülmény is, de az RRZ adónemek szerinti szétírása jóval beszédesebb.

 

A mérsékelt forgatókönyv szerint a természetes személyek személyi jövedelemadójából 356,7 millióval kevesebb bevétel lesz, mint idén. A fogyasztás is visszaesik, ezt az áfabevétel mutatja, ami 271,7 millióval lesz kevesebb. Az egészségügyi biztosítók bevételei 267,8 millióval rövidülnek meg, a Szociális Biztosító pedig idén 542 millióval számolhat kevesebbel.

 

Eközben az államadósság a DPG 60 százaléka közelébe növekedhet.

 

Mindezt persze másképp is meg lehet közelíteni. A kiskereskedelmi egységek (üzletek, boltok, drogériák, stb.) közel 120 ezer embernek adnak közvetlenül munkát, havonta 46,8 millióval járulnak hozzá a Szociális Biztosító kasszájához. A vendéglátó-szektor havi 10 millióval.

 

Az üzletek nyitvatartásának jelenlegi szintű szabályozása havi 80,6 millió veszteséget jelent az államkasszának.

 

Forrás: rozpoctovarada.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!