Nyitókép forrása: reuters

 

Az Eurozóna országainak pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport nem tudott megállapodni arról a 500 milliárd eurós mentőcsomagról, amelyet a koronavírusjárvány okozta gazdasági válság enyhítésére szántak. Másodszor zárul sikertelenül egy maratoni telekonferencia.

 

Ezzel a lépéssel nem csak az EU közös cselekvési képességét vonták kétségbe (ismét), hanem elbizonytalanították a piacot is. Az olasz államkötvények kockázati felárai azonnal emelkedni kezdtek, az európai tőzsdék nagy része (kivéve a magyart) újra zuhanásba kezdtek.

 

Hogyan megmenteni a gazdaságot?

 hirdetes_810x300  

 

A közös valutát használó országok pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezni a 16 órán át tartó vészhelyzeti telekonferencián. Nem értettek ugyanis egyet abban, hogyan mentsék meg az európai gazdaságot a válságtól, a szakadék továbbra az északiak és a déliek között húzódik. A déli tagállamok Franciaország vezetésével továbbra is közös európai kötvénykibocsátást akarnak, vagy legalábbis azt, hogy kemény feltételek nélkül jussanak pénzhez a közösből.

 

Kérjük támogasd akár havi 2 euróval a Körképet, hogy még több hasonló, minőségi cikket írhassunk.

 

Ez egyet jelent azzal, hogy az északi tagállamok pénzéből álljanak talpra. A fű alatt a németek vezette északiak (nem minden alap nélkül) azzal érvelnek, hogy először ki kellene végre nyíltan mondani, hogy a déli államok miért nem képesek megfelelően takarékoskodni a közpénzekkel.

 

A Bloomberg hírügynökség ábrája arról, kik támogatják, és kik nem a koronakötvényeket. Sárgával a támogatók, rózsaszínnel az ellenzők, világoskékkel a kívülállók, kékkel a nem eurót használó tagállamok. Forrás: Bloomberg.com

 

Megismétlődni látszik tehát a 2010-2011-es európai hitelválság idején tapasztalt megosztottság, amikor a fegyelmezetten költekező északiak azzal támadták a délieket, hogy felelőtlenül szórták a pénzt és más kárára kerülnék el a következményeket.

 

A kudarc háttere

 

A mai kudarc hátterében az is állhat, hogy az Európai központi Bank nemrég elfogadott intézkedései miatt csökkent a megegyezés felé mutató nyomás, közben ráadásul az Európai Bizottság is 100 milliárdos munkahelyvédelmi csomagot fogadott el.

 

Amit azonban most az eurócsoport elmulasztott elfogadni, az egy 500 milliárd eurós keret volt, részben az Európai Fejlesztési Bank, részben az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásaira építenek. Eredetileg mindkét szervezet csak kemény feltételek és folyamatos ellenőrzés mellett támogathatna tagállamot (ne feledjük, hogy az ESM-et mai formájában a görögök megmentése miatt hozták létre, akik meghamisították a költségvetésüket, és így hozzájárultak saját államcsődjükhöz).

 

Az Eurócsoport kudarcának hírére az euró 0,4 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, az olasz államkötvények hozama (amit az olasz állam köteles kifizetni kamat formájában) 1,8 százalékkal emelkedett.

 

Közhelyek, közhelyek

 

Beszédes a francia-német tengely közhelyessége is. Bruno le Maire francia és Olag Scholz német pénzügyminiszterek felszólították az európai országokat, hogy felelősséggel lépjenek fel a kihívással szemben, és hogy ambiciózus megállapodást kell elérni. Ezt mindenki úgy érti, ahogy akarja. A tárgyalások ezzel tehát tovább húzódnak.

 

Az 500 milliárdos keret a következőképp nézne ki:

 

  1. minden tagállam a GDP-je 2 százalékig lenne jogosult segélycsomagra az Európai Stabilitási Mechanizmusból, de feltételekkel;

  2. 200 milliárd euró keretig az Európai Beruházási Bank garanciát vállal a vállalatok likviditásának biztosítása céljából – szintén szigorú feltételekhez kötött a használata

  3. 100 milliárd eurós foglalkoztatási garancialap létrehozása.

 

A franciák ezt még megfejelték volna az EU GDP-jének 3 százalékát kitevő „tartalékvagyon” létrehozásával, tíz éves futamidővel. Lényegében csak átkeresztelték a „koronakötvényt”, amelyet az északi tagállamok nem hajlandók elfogadni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!