Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter eltörölné a tavaly kétszeresére emelt bankadót. A bankok nyereségét különadóval sújtó intézkedést tavaly vezette be a Smer – SNS – Most-Híd hármasból álló előző kormány. Mint a Smer legtöbb „különadója” esetében, itt sem akadályozta meg semmi a bankokat abban, hogy a cechet továbbterheljék az ügyfelekre.

 

A bankadót még a Radičová-kormány vezette be a kibontakozó európai válság ellensúlyozására. Eredetileg az idei évtől megszűnt volna létezni, de a Smer meghosszabbította a lejáratát és kétszeresére emelte az adó mértékét, hogy fedezze a költségvetésen keletkező lyukakat, amiket a népszerűségvesztésük miatt bevezetett szociális intézkedések ütöttek.

 

A bankadó eltörléséről már korábban is szó esett. Sok spekuláció látott napvilágot, hogy a hiteltörlesztők és lízingrészletek elhalasztásáért cserébe a bankok megkapják a kormánytól a különadó eltörlését. Ezt azonban nem erősítették meg hivatalosan.

 hirdetes_300x300  

 

Sulík sajtótájékoztatóján viszont arról beszélt, hogy a módosítást a Koalíciós Tanács ülésén, majd a kormányülésen meg fogják tárgyalni, és nagyon magabiztosan nyilatkozott.

 

A pénzügyminiszter, Eduard Heger (OĽANO) már mérsékeltebb volt a kérdésben, hiszen a bankadó évi 280 millió eurós bevételt jelent, ami a jelen körülmények között aranyat ér. Más kérdés, hogy ennek terhét a bankok kliensei érezték meg: először a Postabank, majd fokozatosan minden szlovákiai pénzintézet drágította szolgáltatásait a tavalyi év folyamán.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!