Nyitókép forrása: körkép.sk/KL/illusztráció

 

A román kormány betiltotta a búza, a kukorica, a rizs, a napraforgó és a más gabonák exportját. Az intézkedés vonatkozik növényi olajokra, a cukorra, bizonyos pékárukra. A korlátozás a járványhelyzet egész idejére vonatkozik.

 

Románia az Európai Unió egyik legnagyobb gabonaexportőre, jelentős mennyiségeket értékesít az EU más tagállamaiban, de a Közel-Keleten is. Mivel az EU-n belüli kereskedelmet nem lehet csak úgy leállítani, ezért a román kormányrendelet értelmében az EU területére exportálni lehet, de külön igazolásokat kell felmutatni, hogy a gabonát EU-n belül kerül feldolgozásra.

 

Románia csak 2018-ban 12 millió tonnányi gabonát adott el külföldön.

 hirdetes_300x300  

 

Kapcsolódó hír, hogy a román kormány rendeletben tiltotta be az energiaipari vállalatok tulajdonrészének értékesítését is. Ennek hátterében sokan a Kínával közös energiaprojektek befagyasztását látták, ám ezek a nyugati ellenkéz miatt egyébként is parkolópályán voltak már hosszabb ideje.

 

Más kérdés, hogy a csehországi ČEZ energiacsoport nemrég bejelentette, hogy a hazai piacra akar összpontosítani, ezért eladja romániai érdekeltségeinek egy jelentős részét. Ez azt is jelenti, hogy a román oligarchák és külföldi érdekeltek között elindul a kötélhúzás a kulcsfontosságú energiabizniszért.

 

euractiv.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!