Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A koronavírus szlovákiai gazdasági hatásairól tartott sajtótájékoztatót Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter többek között egy  múlt heti makrogazdasági elemzésre alapozva. Heger már az elején  hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedéseinek az elsődleges célja az „életszínvonal megőrzése és a gazdaság újrastartolása”. 

 

Bejelentette, hogy az állandó válságstáb mintájára létrehoznak egy gazdasági válságstábot is, ahol a pénzügy- és gazdasági miniszter mellett helyet kapnak neves szakemberek is. Az ő feladatuk az ország gazdaságának kitörési pontjainak megtalálása lesz. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi válságot a világjárvány idézte elő, ami hatással lesz Szlovákia gazdaságára is, mert szélsőségesen ki van szolgáltatva a nagy gazdaságok állapotának.

 

A Heger által idézett előrejelzések szerint 2020-ban 7,2 százalékos recesszió várható, vagyis a GDP 7,2 százalékkal esik vissza idén (az IMF tegnap megjelent elemzése 6,2 százalékkal számol). Ugyanakkor úgy vélik, hogy ha idén lezárul a világjárvány, vagy legalábbis kontrollálható szintre süllyed, akkor

 hirdetes_400x285  

 

2021-ben fordulhat a helyzet és 6,8 százalékos növekedés is bekövetkezhet.

 

De mivel nem tudjuk, meddig fog tartani a pandémia, a jelenlegi helyzet átcsúszhat a következő évbe – mondta

 

A közegészségügyi hivatal biztonsági előírásai miatt a belső fogyasztás csökkenése a GDP mindössze 2 százalékát tette ki.

 

Nő a megtakarítás, de a munkanélküliség is

 

Jó hír, hogy a lakosság megtakarításai jelenleg emelkedőben vannak – bár nyilvánvaló, hogy ennek hátterében nagy részt a munkapiaci bizonytalanság és a vásárlási szokások megváltozása áll.

 

Az állam fogyasztása és beruházási kiadásai minden bizonnyal szintén emelkedni fognak, mert ez adja majd a gazdaság újrastartolásának alapját.

 

Ahogy arra számítani lehetett,

 

csökken a foglalkoztatottság, nagyjából 88 ezer álláshely szűnik meg, elsősorban az idegenforgalmi szektorban és a kiskereskedelemben, de lesznek áldozatok az iparban is.

 

A kurzarbeit várhatóan 19 ezer munkahelyet ment majd meg (ez a szám már levonásra került a fenti adatból).

 

Bár a második félévben javulás várható, a foglalkoztatás idén nem tér vissza a válság előtti szinthez, és 8,8 százalékosra emelkedik majd a munkanélküliségi ráta.

 

Heger elmondása szerint a kormány jelentősen javítani szándékozik majd a vállalkozói környezet helyzetén, elsősorban a foglalkoztatás növelése céljából.

 

Az átlagbér továbbra is növekedni fog, de a gyermekgondozási segélyen lévők és a táppénzen lévők miatt jelentősen kisebb mértékben.

 

Mindemellett a sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a gyorsan változó körülmények között nagyon bizonytalan az előrejelzések pontossága is.

 

Talán számíthatnak segítségre az önkormányzatok is

 

Az állam minden adónem esetében bevételkiesésre számíthat. Ennek a kiesésnek a nagyságáról érdemben az adóügyi bizottság holnapi ülése után nyilatkozik majd a pénzügyminiszter.

 

Összehasonlításképp elmondta, hogy az IMF elemzése szerint a mostani válságban a világ 75 országában csökkent az egy főre eső GDP nagysága, míg a tizenkét évvel ezelőtti válság kitörése után 66 országban volt ilyen csökkenés. Ez is mutatja a jelenlegi helyzet súlyosságát.

 

Heger elmondása szerint a falvak és városok bevétel-kiesésével is foglalkozni fog a kormány, de azt is kijelentette, hogy a településeknek is keresniük kell a bevételek pótlásának módját, ugyanakkor nem zárta ki az állami pótfinanszírozás lehetőségét sem.

 

Heger szerint nagyon valószínű, hogy rekordnagyságú lesz az idei évre vonatkozó deficit, a végleges szám attól függ majd, milyen intézkedéseket foganatosít az év hátralévő részében a kormány a gazdaság fellendítése érdekében. Hozzátette azonban, hogy a deficit minimumra szorítása jelen helyzetben nem prioritás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.