Nyitókép forrása: cas.sk

 

Az ipari ágazati szereplők érdekvédelmi szervezeteit csoportosító APZ kifogásolja a szlovák kormány által bevezetett bértámogatási rendszerben (kurzarbeit) azt a kitételt, hogy a támogatás maximális érétke a bruttó átlagbér 80 százaléka, mi esetünkben 880 eurót jelent.

 

Az állam az gazdasági problémák miatt hazaküldött munkavállalók álláshelyeinek megmentése érdekében német mintájú bértámogatási rendszert vezetett be. Ennek lényege, hogy legfeljebb az átlagkereset 80 százalékában átvállalja az alkalmazott bruttó bérét.

 

Az ipari vállalatok közben amiatt panaszkodnak, hogy náluk jóval nagyobb az ágazati átlagkereset, amit a túlórák, az éjszakai és hétvégi műszakok tornáznak fel – magyarul, jóval többet kell hozzájárulniuk saját keretükből, hogy kiegészítsék munkásaik bérét.

 hirdetes_400x285  

 

A szövetség szerint más országokban 80 százaléknál magasabb támogatást adnak, állításuk szerint van ahol a teljes bért átfizeti az állam, felső korlát nélkül. (Megjegyezzük, a kurzarbeitot feltaláló Németországban az állam csak 60 százalékot fizet át, Magyarországon pedig csak a munkás átlagos bérének 55 százalékának 70 százalékát állja az állam).

 

Az ipari ágazati szövetség  több nagy érdekvédelmi szervezetet és céget is tagjai közé sorolhat, köztük az Autóipari Szövetséget is. Élén pedig nem más áll, mint Alexej Beljajev, a poprádi Tatravagónka vezetője.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!