Nyitókép forrása: cas.sk

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter nem tartja megfelelő intézkedésnek az ingázók számára előírt harminc napnál nem régebbi negatív teszteredmény-igazolás felmutatásának kötelezővé tételét határátlépéskor. A Központi Válságstáb és a tisztifőorvos két nappal ezelőtt jelentette be, hogy május 1-jétől negatív teszteredményről szóló igazolás nélkül senki sem lépheti át a szlovák határt.

 

A gazdasági miniszter a TA3 hírtelevízió műsorában azt is elmondta, hogy csak a sajtóból értesült a dologról és nem tartja jó ötletnek, mert egy „harmincnapos igazolás egyébként sem jó semmire”.

 

Sulík vitatja annak szükségességét is, hogy továbbra is zárva maradjanak azok telephelyek, amelyek a járványügyi intézkedések miatt kerültek bezárásra. Ebben a kérdésben ismét a Igor Matovič kormányfővel szemben foglalt állást, szerinte nem a GDP 2 százalékáról van szó (ahogy azt korábban Matovič állította), hanem 215 ezer munkahelyről. Állítása szerint ennyi ember nem tud dolgozni a korlátozó intézkedések miatt bezárt telephelyeken.

 hirdetes_300x300  

 

„A kis üzleteket élő adásban pusztítjuk el”

 

– fogalmazott.

 

Arról is beszélt, hogy az éves GDP várhatóan 10 milliárd euróval csökken, amelynek terhét elsősorban a legkiszolgáltatottabb értékteremtő rétegek fogják megfizetni (magyarul: a bérből és fizetésből élők, valamint az egyéni vállalkozók és mikrovállalkozók).

 

A hiányzó termelést valamivel pótolni kell, mert a kiadások nagy része megmarad, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi generációk életszínvonala csökkenni fog, miközben a jövő generációk is szegényebbek lesznek a most felvételre kerülő hitelek miatt.

 

Mint mondta, 500-700 millió eurót pumpálnak majd a megszorult vállalkozások megsegítésére.

 

Sulík becslése szerint nyolc évbe telik majd, hogy a szlovák gazdaság eléri azt a szintet, ahova válság nélkül jutott volna el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!