Nyitókép forrása: newsbeezer.com

 

Több dolog kölcsönhatása következtében összeomlott az olajár a tengerentúlon. A WTI olaj hordónkénti ára 34 százalékkal esett vissza, a májusi határidős árfolyama 11 dollár/hordó közelében is járt. A nyugat-texasi típusú fekete arany májusi határidőre szóló jegyzése idén így már összesen 80 százalékot esett.

 

Frissítve: 21:26 – közép-európai idő szerint este fél kilencre a WTI olaj májusi határidő jegyzése hordónkénti mínusz 37 dollárra esett vissza, ez 230 százalékos zuhanást jelent. Ez  azt jelenti, hogy elvileg a májusi jegyzések eladóinak kellene fizetnie azért, hogy valaki elvigye tőlük az olajat. A magyarázat az, hogy az egész mostani mélyzuhanás az olajraktárak telítődése miatt van. Amerikában a raktárak nagy része nem fogadja a szállítmányokat, így aki a helyzet ellenére még mindig el akar adni, annak fizetnie kell érte. Márpedig akadnak szép számmal ilyenek is: a májusi hónapban hajlandóak fizetni is azért, hogy elvigyék tőlük az olajat, hogy aztán júniusban vevőként folytassák a kereskedést (nyilván ez nem a kereslet-kínálatról szól, hanem a kereskedelem fenntartásának elvárásáról). A júniusi határidős jegyzés ára 20 dollár/hordó (a határidős ügylet azt jelenti, hogy jelenleg megkötött feltételek mellett valamikor jövőben vásárolunk vagy adunk el valamit).


 

A rendkívüli zuhanás hátterében az áll, hogy rég nem látott mértékben teltek meg az olajtartalékok tárolói, vagyis egyfajta túlkínálati válság állt elő.

 hirdetes_300x300  

 

Minden jel szerint azonban csak átmeneti lesz ez az állapot. A legnagyobb olajtermelőket tömörítő OPEC májustól mérsékelni fogja olajkibocsátást – ezzel elsősorban azokat nyugtatják meg, akik további túlkínálattól tartanak, mert a koronavírusjárvány nyilván visszaveti majd a keresletet.

 

A WTI olaj ma egy adott pillanatban az 1999-es árszínvonalára esett vissza. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint azon az éven átszámítva 0,585 euróba (nagyjából 18 koronába) került a 95-ös benzin literje Szlovákiában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!