Nyitókép: archív

 

Ma, vagy holnap megérkezik az első 720 munkáltató és egyéni vállalkozó bankszámlájára a kormány által „elsősegélynek” titulált pénzügyi keretből a támogatás. A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak mintegy 1,4 milliárd euró kerül kiutalásra.

 

Az Európai Bizottság a keddi (április 21.) nap folyamán 2 milliárd eurós keretet hagyott jóvá. Újdonságnak számít, hogy azok a munkáltatóknak, akik a második hónapra is kérvényeznek támogatást, nem fog kelleni újra aláírniuk megállapodást a munkaügyi hivatallal. Elég lesz csak egy kimutatást beküldeniük.

 

Brüsszel Szlovákia számára jóváhagyott egy kivételt, ami szerint a „nehézségben lévő vállalatok” és kérhetnek segítséget.

 hirdetes_810x300  

 

További segítség a kötelezően bezárt cégeknek, vállalkozóknak

 

A parlament szerdán (április 22-én) 139 támogató szavazattal elfogadta a szociális biztosításról szóló törvény módosítását. A módosító javaslat értelmében azon munkáltatók vagy egyéni vállalkozók, akik áprilisban legalább 15 napig zárva tartottak az állami tiltó intézkedések miatt, nem lesznek kötelesek a vonatkozó hónapra befizetni a szociális biztosítást.

 

Ha a karantén hosszabb ideig tart, a kormány meghosszabbíthatja a könnyítés időtartamát.

 

Változások az adózás terén

 

A parlament szerdai ülésén további változtatásokat is elfogadott, mégpedig az adózás területén. A bevételcsökkenést elkönyvelő vállalkozóknak nem lesz kötelező az adóelőleg befizetése. Ezzel együtt változnak az adóveszteség leírásának szabályai is, az adózó pedig felmentést kap a gépjárműadó előlegének fizetése alól is.

 

A legfontosabb változások:

 

 – a világjárvány idején nem kell fizetniük a jövedelemadó előlegét. Ennek feltétele, hogy legalább 40 százalékkal csökkenjenek a bevételek

– a 2015-2018-as időszakból fel nem használt adóveszteséget leírhatják a vállalkozók, de csak legfeljebb 1 millió euró összegben

– A Pénzügyminisztérium a törvénymódosításban tisztázza, annak az adózónak, aki március 31-ig beadta adóbevallását 2019-re, nem kell megvárnia a koronavírus lecsengését ahhoz, hogy megkapja a befizetett többletet.

 

e.dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!