Nyitókép: TASR

 

Az európai statisztikák szerdán megerősítették, hogy a szlovák államháztartás tavalyi alakulása nagyban eltávolodott az előző kormány tervétől. Papíron kiegyensúlyozott költségvetésre törekedtek. A valóság mínusz 1,22 milliárd euró.

 

A költségvetési deficit 2019-ben elérte az 1,22 milliárd eurót, vagyis a GDP 1,3%-át.

 

 hirdetes_810x300  

Eduard Heger pénzügyminiszter még ellenzéki politikusként kritizálta az elődeit a költségvetés miatt. Ma említést tett arról a tapsviharról és ünnepségről, amivel az előző kormány elfogadta a kiegyensúlyozott költségvetését.

 

„Nullának kellett volna lennie. Ezt ígérték Szlovákia polgárainak, és mindezt akkor, amikor termékeny évünk volt. Az Eurostat világosan megmondta, hogy a nullából valójában 1,2 milliárd euró lett“

 

– jelentette ki Heger.

 

Szlovákiánál tavaly hat EU-s ország ért el rosszabb eredményt: Olaszország, Belgium, Magyarország, Spanyolország, Franciaország és Románia, de Nagy-Britannia is rosszabbul gazdálkodott.

 

 

Az EU 27 tagországa közül 16 ország azonban költségvetési többletet ért el tavaly. Ezek közé az országok közé tartozik például Németország, Csehország, Ausztria, Litvánia, de még Görögország is.

 

 

Az elmúlt öt év alatt a költségvetési célt négy éven át nem sikerült teljesíteni. Mindössze 2017-ben sikerült a kormánynak jobb államháztartást elérni, mint amit tervezett.

 

 

DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.