Nyitókép: reprofoto (fb-live)

 

Igor Matovič kormányfő és Eduard Heger pénzügyminiszter a krízisstáb mai ülésén arról tárgyalt az ország vezető közgazdászaival, hogy van-e értelme a gazdasági nyitás különböző fázisait alkalmazni régiók szintjén az országban. Előzetes javaslatok szerint ez a járások szintjét jelentené aszerint, hogy hol milyen mértékű a megbetegedések száma.

 

Így ha az adott járás jobb vagy rosszabb mutatókat produkál, a közgazdászok javaslata szerint akár más fázisban nyithatnának ki az éttermek, vagy épp az iskolák.

 

A kormányfő szerint orvosokkal és epidemiológusokkal megvizsgálják a kérdést.

 hirdetes_810x300  

 

Eduard Heger pénzügyminiszter elmondta, hogy az országnak elsősorban a nyugat-európai kereslet újbóli megjelenésére van szükség a Szlovákiában gyártott termékek iránt.

 

„Egyelőre leginkább a külföldi kereslet hiányzik. Ha ez újra megjelenik, készen kell rá állnunk“

 

– hangsúlyozta.

 

Ján Tóth közgazdász szerint konstruktív tárgyalást folytattak a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel.

 

„Megvan a tervünk a kilábalásra, egyben fontos, hogy a polgárok és a vállalkozók elvárásainak is eleget tehessünk“

 

– fogalmazott. Mint elmondta, ő maga közgazdászként a regionális diferenciáció felé hajlik, de ennek megalapozottságát még meg kell vizsgálni.

 

Ján Tóth (balra.) Kép: Reprofoto (Fb-live)

 

Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank elnökhelyettese immár ismételten az állami támogatások sebességének gyorsítására hívta fel a figyelmet.

 

„Ha el is fogadják a parlamentben az adott intézkedést, ez még nem jelent konkrét megoldást, Az időfaktor is fontos szerepet játszik. Monitoroznunk kell a fehér helyeket a térképen, hogy a gazdaság mely területei igényelnek még támogatást. Másik fontos kérdés a támogatás arányossága is. Hogy az adott intézkedés meghozza-e az arányos eredményt. A gazdasági krízisstáb feladata hogy gyorsan reagálhassunk hogy minél pontosabb, célirányosabb legyen a támogatás“

 

– emelte ki.

 

Eduard Heger szerint az ország a gazdaságilag felelős uniós tagállamok közé akar tartozni, mert a német példán is látni, hogy „ez Európa napos oldala.“

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.