Nyitókép forrása: forbes.com

 

A szlovákiai gazdaság 5,8 -13,5 százalékkal eshet vissza az idei évben, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 9 százalékos zuhanás szenved majd el a gazdasági teljesítmény – derül ki a Szlovák nemzeti Bank legújabb elemzéséből.

 

A Nemzeti Bank szerint a kormány gazdasági intézkedései 50 ezer munkahelyet menthetnek meg, de így is 150 ezer munkahely van veszélyben. Összehasonlításul, márciusban 143 ezer nyilvántartott munkanélkülit tartottak számon a hivatalok, az állástalan száma tehát kvázi megduplázódhat.

 

A mérsékelt forgatókönyv szerint a munkanélküliségi ráta 7 százalék fölé emelkedik, és jövőre rosszabbodni fog a helyzet.

 

 hirdetes_400x285  

A nominál- és reálbérek is csökkenni fognak, részben a túlórák hiánya, a jutalmak elmaradása és a rengeteg betegállományi eset miatt, amelyekre a bezárt iskolák és óvodák miatt került sor. Ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás 10 százalékkal esik vissza.

 

Abszolút számokban ez azt jelentheti, hogy az NBS 1100 eurós helyett cca. 1060 eurós nemzetgazdasági átlagbérrel számol idén, és úgy véli, hogy a lakosság átlag évi 4000 euró helyett csak 3600 eurót fog költeni.

 

Az NBS különösen borúlátó az államadósság és a költségvetési hiány tekintetében. Úgy saccolják, hogy idén a deficit a GDP 6,9-10,3 százalékára fog rúgni, az ország eladósodottsága pedig 56,6 százalékra nő majd – hacsak nem a legrosszabb forgatókönyv érvényesül, mert akkor a GDP 64 százalékára nő köztartozás nagysága.

 

Abszolút számokra lefordítva körülbelül ez azt jelenti, hogy az állam idén 9 milliárd euróval fog többet költeni, mint ahogy a takarója ér, az államadósság mértéke bő tízmilliárddal 57 milliárd euróra hízik. Ez pedig mindene egyes Szlovákiában élő férfira, nőre és gyerekre vetítve fejenként 10,5 ezer eurós köztartozást jelent.

 

Csak hogy érzékletesebbek legyünk a számokkal: a deficit nagyobb összeggel nő, mint amennyit az állam költeni tervezett idén az egészségügyre, kétszer annyival nő, mint amit az oktatásra akart fordítani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!