Nyitókép: HNonline.sk

 

Iveta Radičová volt kormányfő és szociológus a SITA-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak azonnal orvosolnia kellene a béreket, a lakosság vásárlóerejét és a munkahelyek megtartását.

 

Elmondása szerint Szlovákia lakosságának többsége a járvány alatt csodálatraméltóan viselkedik, amiért az állam és a kormány adós nekik, és ezt az adósságot el kell kezdeniük törleszteni.

 

 hirdetes_300x300  

Súlyos veszélyek és recesszió

 

Radičová komoly veszélyként tekint a munkaerőpiac strukturális problémáinak, illetve a demográfiai struktúra, az oktatásügy, az egészség- és igazságügy, a társadalmi igazságügy és a közigazgatás alacsony effektivitásának rizikóira, amelyek elmélyítik a járvány legyőzésének problémáját és az ezt követő recessziót.

 

A volt kormányfő szerint Szlovákiában a gazdasági növekedés fő forrása a fogyasztói keresletből ered. Az országban a gazdasági helyzet javulása a reálbérek, a foglalkoztatottság és a magánfogyasztás növekedésének köszönhető.

 

A magánfogyasztás, a bérek, a fogyasztói kereslet és az export csökkenése nemcsak gazdasági recessziót hoz magával, de a munkanélküliség megnövekedésének veszélyét és a magánfogyasztás csökkenését is.

 

Radičová szerint ahhoz, hogy megbirkózzunk a válság gazdasági következményeivel, szükség lesz a gazdasági recesszió, illetve a szociális- és gazdasági problémák közös megoldására. Mindemellett a munkanélküliség, az oktatás- és egészségügy, valamint a nyugdíjak kérdését is meg kell majd oldani.

 

Radičová négy fontos lépése

 

A volt miniszterelnök asszony szerint az első lépés ahhoz, hogy az országban megújítsák a politikába és a demokratikus intézményekbe vetett hitet az az, hogy transzparens módon fognak kormányozni, vagyis a nyilvánosság ellenőrzésével.

 

A másik fontos lépés a korrupcióellenes intézkedések csomagja és azok szigorú érvényesítése. A harmadik lépés az állam pártkolonizációjának eltávolítása.

 

A negyedik jelentős lépés pedig annak a jelenségnek a meggyengítéséhez szükséges, amit oligarchikus demokráciának nevezünk.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.