Nyitókép: Körkép.sk

 

Az élelmiszer-önellátás növelése és a támogatások igazságosabb elosztása a gazdák számára. A kormány jelentős változásokat tervez az agrárszektorban.

 

Az előző kormányhoz képest a mostani sokkal közelebb áll a kisgazdákhoz. Mindez a kormány programnyilatkozatával kapcsolatos reakciókon is visszatükröződött. A közzétett kormányprogramot csupán a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa (RPPS) illette kritikával, mely egyébként is a nagyobb játékosokat képviseli. Az RPPS-nek az okozott gondot, hogy a dokumentum előkészítésekor nem kommunikáltak velük, viszont a kisgazdákat tömörítő Vidéki Platformnak több olyan javaslatot is sikerült beletetetnie, amelyekkel az előző kormányoknál sosem jártak sikerrel.

 

 hirdetes_810x300  

További ajánlott írásunk:

 

Volt egyszer egy tanyavilág – A Körkép.sk helyszíni riportja Bogyarétről

 

Amivel mindenki egyetért, az az ország élelmiszer-önellátásának növelése. Amit az aktív gazdák támogatásával szeretnének elérni, akik olyan termékeket termelnek, illetve állítanak elő, amelyeket jelenleg külföldről kell behozni az országba. A gazdáknak Szlovákiában a gabona és a repce helyett zöldséget és gyümölcsöt kellene termeszteniük, emellett több sertést és tehenet kellene nevelniük. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a külkereskedelmi mérleg hiánya tavaly 11%-kal 1,8 milliárd euróra nőtt. Azaz ennyivel többet hoztunk be külföldről, mint amennyit mi kivittünk.

 

Átláthatatlan kapcsolatok

 

A termőterületek túlnyomó részét – melynek kiterjedése mintegy kétmillió hektár – olyan nagygazdák, agrooligarchák művelik, akiknek a jelenlegi támogatási rendszer mellett már az is megéri, ha csak néhány növényt termesztenek a hatalmas földterületeiken. A szlovákiai gazdák több száz hektárnyi kiterjedésű földjei az EU-ban a legnagyobbak közé tartoznak. A tulajdonosi és a földhasználói kapcsolatok átláthatatlanok, és rendkívül sok a megoldatlan vita.

 

Az állami földekből csaknem fél millió hektárt a Szlovák Földalap ad bérbe a gazdáknak. A bérlőknek elég rendesen fizetni a költségeket, a területet tt-ott lekaszálni és 15 éveként elsőbbségi joguk van a bérlet meghosszabbítására. A fiatal és az új gazdáknak ezért esélyük sincs arra, hogy állami termőföldhöz jussanak. Milan Jurky, a Fiatal Gazdák Szövetsége elnökének elmondása szerint a fiatal gazdáknak az egész országban összesen alig 260 hektárnyi bérelt földjük van.

 

A kormány ezen szeretne változtatni.

 

„A kisebb földterületek és a családi gazdálkodás jó bevált modell Lengyelországban, Ausztriában és Németországban. Ezért is gondoljuk, hogy a kormány programnyilatkozata ambiciózus és megvalósítható“

 

– jelentette ki Bohumila Tauchmanová a Vidéki Platformtól.

 

Jurky szerint ezenkívül nagyon fontos lesz az átláthatóság, az átlátható bérleti nyilvántartás, az egyszerű és világos szabályok bevezetése a földterület igénybevételéhez, valamint a korrupció eltörlése.

 

Ján Mičovský mezőgazdasági miniszter szerint

 

„semmi szükség arra, hogy a hagymát, répát, petrezselymet Kínából hozzuk be, miközben termőföldjeink repcével és napraforgóval vannak bevetve.”

 

Rendet tennia támogatásokban

 

Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke is nagyra értékeli, hogy a kormány programnyilatkozatában előkelő helyen szerepel a korrupcióellenes harc. Macho egyetért a jóváhagyott projektek szubjektív értékelésének megszüntetésével, illetve az egységköltségek bevezetésével a beruházások során. Ami véleménye szerint nem reális, az az, hogy a támogatások megítélését a tulajdonjog igazolásához kössék.

 

„Erre mindenki ráfizetne, főleg a kisgazdák”

 

– vélekedett.

 

A kormány azon tervezett lépésével, miszerint a támogatást a termelésre és nem a használt területre fogják adni, mindenki egyetért. A nagygazdák természetesen tiltakoznak a támogatások felső határának maximalizálása ellen, illetve azzal sem értenek egyet, hogy az ebből a csomagból származó pénzek a kisgazdákhoz vándoroljanak.

 

„Tiszteletben kell tartani a történelmileg adott modellt, hiszen mi egy posztkommunista ország vagyunk, ahol nagy gazdaságok vannak. A kis gazdaságok nem fogják biztosítani az önellátóságunkat“

 

– állítja Macho.

 

Jurky szerint ha megteremtjük a feltételeket a kis gazdaságok számának növekedéséhez, elérhetjük, hogy olyanok legyünk mint Lengyelország, mely az egyik legnagyobb élelmiszer exportőr, holott családi gazdaságokon alapul. A történelmi modellel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy nem tarthatunk tiszteletben olyasvalamit, amit az 50-es évekbeli sérelmeket alapul.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Trend.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.