Újra élettel telt meg a szlovák-magyar gázvezeték. A két ország gázhálózatának összekötése megvalósulását követően négy évig aludt. Szlovák és magyar gázszakértők azonban mára rájöttek, hogy a vezeték igencsak hasznos.

 

„A vezeték a két ország és a régió földgáz ellátása szempontjából is növeli a biztonsági komfortot. A rajta keresztül való szállítás iránti igény növekedése megerősíti, hogy kiépítése gazdaságilag is megérte,“

 

nyilatkozta a SITA hírügynökségnek az Eustream szóvivője, Pavol Kubík.

 

Szlovákiai földgáz Magyarországra

 hirdetes_810x300  

 

A napi kapacitás jelenleg 10 millió köbméter gáz körül mozog. A szlovák földgáz-szállító megerősítette, hogy a piaci igény iránta továbbra is jelentős.

 

 „A gázvezeték jelenleg Szlovákiából szállít földgázt Magyarországra,“

 

tette hozzá Kubík.

 

Az Eustream jelezte, hogy ellenkező irányba is jeleztek igényt, azaz magyar oldalról szlovákra.

 

„A jövőben látunk lehetőséget arra, hogy különböző forrásokból származó földgázt is szállítson, beleértve a Fekete-tengeri, TurkStream, és Kaszpi-térségből származó nyersanyagot is,“

 

nyilatkozta Kubík, aki szerint Szlovákia és Magyarország között egyetértés van abban, hogy ez a gázvezeték Ausztria irányába, további európai piacok számára is felhasználható.

 

Alig öt éves gázvezeték

 

A szlovák-magyar gázvezetéket 2015. július 1-jén helyezték üzembe. Éves gázkapacitása Szlovákiából Magyarországra 4,5 milliárd köbméter, folyamatos használat lehetőségével. Ellenkező irányba évi 1,8 köbméter mennyiség szállítható, szakaszos használat mellett.

 

A kétirányú gázvezeték hossza 110,7 kilométer. Ebből 92,1 kilométer van magyar, 18,6 kilométer pedig szlovák területen.

 

Kiépítése 170 millió euróba került, ebből a szlovák fél 21 millió eurót fizetett. Az EU 30 millió euróval járult hozzá a költségekhez.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!