Nyitókép forrása: emerging-europe.com

 

Az amerikai Fitch hitelminősítő „A+” -ról egy fokkal „A” –ra csökkentette Szlovákia adósbesorolását stabil gazdasági kilátásokat meghagyva. A döntés egyértelműen a koronavírus miatti gazdasági nehézségekre vezethető vissza.

 

A Fitch  ,szerint az ország reál-GDPj-je 10 százalékkal fog csökkenni a járvány hatására. Visszaesik majd a külföldi kereslet is, a korlátozások miatt pedig gyengébb lesz a belső kereslet is. A helyzet azonban a gazdaság fokozatos megnyitásával május közepétől javulni fog.

 

A Fitch kiemelte, hogy az ország GDP-jének 13 százalékát és a teljes export 24,2 százalékát kitevő autóipar hetekre leállt, és ha még újra is indulnak a beruházások és az üzembővítések terei biztosan megkérdőjeleződnek.

 hirdetes_300x300  

 

A gyengébb állami bevételek és a gazdasági mentőcsomagok miatt jelentősen romlott Szlovákia költségvetési mutatói. A Fitch prognózisa szerint az államháztartási hiány a GDP 7,7 százalékára fog nőni (összehasonlítva tavaly 1,3 százalék volt, idén 0,8 százalékot terveztek). A hitelminősítős számításai szerint a kormányzat által bejelentett intézkedések a GDP 6 százakát emésztik majd fel, ebből 1,6 százalékpontot a kurzarbeit bértámogatási rendszer tesz ki, további 0,7 százalékpont pedig a 13. nyugdíj részesedése. Az állami bevételek várhatóan 10,5 százalékkal esnek vissza.

 

A bruttó államadósság a jelnlegi 48 százalékról 60 százalékra fog emelkedni, ami politikai kérdéseket is felvet, a hatályban lévő adósságplafon a GDP 57 százalékánál van meghúzva, e fölött a kormánynak rendkívüli pénzügyi intézkedéseket kell foganatosítania.

 

Mindennek következtében Szlovákia külső pozíciója a relatív hitelképesség-gyengeség miatt várhatóan tovább gyengül, nagyobb fizetési mérleg hiányt és csökkenő külföldi működőtőke-beáramlást eredményez. Jelentős problémákat okoz majd az autóipari termelés jelentős visszaesése.

 

Pozitívumként a Fitch hangsúlyozta, hogy a körülmények ellenére a szlovák bankszektor jól tőkésített, erős eszközminőséggel (a nem teljesített hitelek aránya mindössze 2,9 százalék), és az anticiklukis tőketartalék megemelését a jegybank elhalasztotta (ez a tartalékfajta épp a recesszió idejére halmoz fel forrásokat a jó időkben, augusztusban 2 százalékra kellett volna emelniük, de felmentést kaptak).

 

A Fitch az új kormányt stabilnak látja a kormányváltás ellenére, kiemelve, hogy a Matovič-kabinet minden bizonnyal a korrupció visszaszorítására és az igazságszolgáltatás helyreállítására fog összpontosítani, amit „az előző kormányok alatt meggyengítettek”.

 

 

Miért fontos egy hitelminősítő véleménye?

 

Szlovákia kötvények formájában jelentős hiteleket vett és fog felvenni a pénzpiacról, amelyeknak kamatozását és kockázati felárát aszerint árazzák be, milyen minősítést kap az ország. A minőségi besorolás csökkenése értelemszerűen némiképp megdrágítja a kötvények kamatozását.

 

Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter közlése szerint Szlovákia gazdasági kilátásai továbbra is stabilak, és a járvány utáni erőteljes növekedéssel konszolidálható az államháztartás.

 

Aztis érdemes azonban megjegyezni, hogy nemrég a Moody’sd hitelminősítő pozitívra negatívra változtatta  a szlovák bankrendszer kilátásait a háztartások eladósodottságának mértéke és az export-függés miatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!