Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az EU szakértői „U” alakú görbét jósolnak a lengyel gazdaság fellendüléséhez, ami azt jelenti, hogy amilyen gyorsan hanyatlott az ország gazdasági teljesítménye, nagyjából ugyanolyan gyorsan helyre is áll.

 

Nem csoda, Lengyelországot viselte meg legkevésbé a koronavírus-járvány, legalábbis gazdasági értelemben. Brüsszel csak 4,3 százalékos GDP-zuhanást jósol a lengyeleknek, ami az EU27 tagállama közül a legalacsonyabb. Pedig 16 326 fertőzöttjével és 4,97 százalékos halálozási arányával járványügyi szempontból nem egy mintaország. A gazdaság azonban más kérdés.

 

A lengyelek hivatalosan azonban nem ennyire derűlátóak, a gazdasági kilátásaikat nagyjából úgy látják, mint Szlovákia: a GDP 10-15 százalékos visszaesésére számítanak. A gazdasági támogatások kiosztásáért felelős PFR SA eddig 11,5 milliárd zloty (cca. 2,5 milliárd euró) állami dotációban részesített több mint 56 ezer lengyel vállalatot, és a kedvezményezettek száma hamarosan eléri a 100 ezret (Szlovákiában valamivel több, mint 20 millió eurót osztottak szét eddig, hatalmas a különbség, bár a szlovák kormány is tempósabb lépéseket ígér).

 hirdetes_300x300  

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!